5 Temmuz 2024 Cuma

Kenya sokaklarında direniş sürüyor: İnsanlar ölüyor Ruto'nun tek konuştuğu para

Kenya'da sokaklarda direniş sürüyor. Devlet Başkanı Ruto, halkın direnişi karşısında vergi zammını öngören tasarıdan geri çekilmek zorunda kalmıştı. Eylemleri sürdüren halk "Ruto gitmeli" dedi. Direnişçilerden Milan Waudo, "İnsanlar sokaklarda ölüyor; onun (Ruto) hakkında konuşabildiği tek şey halen para. Biz para değiliz. Biz halkız. Biz insanız. İnsanlarla ilgilenmesi lazım çünkü eğer insanlarla ilgilenmezse o zaman ona o koltukta ihtiyacımız yok" dedi. 

Doğu Afrika ülkesi Kenya'da hükümetin yapacağı vergi zammına karşı başlayan protestolar devam ediyor. Devlet Başkanı William Ruto, vergi zammı öngören tasarıdan geri adım atmış olsa da başkent Nairobi olmak üzere ülkenin pek çok bölgesinde halk sokaklara döküldü. Kenya Ulusal İnsan Hakları Komisyonu, 18 Haziran'dan bu yana devam eden eylemlere yönelik polis saldırılarında 39 devrimcinin katledildiğini açıkladı.

Başkent Nairobi'nin iş merkezlerinin bulunduğu bölgesinde polis, eyleme saldırdı. 

Kisumu, Nakuru, Kajiado, Migori, Mlolongo ve Rong'da halk sokaklara dökülürken eylemler sırasında bir sokakta bir büfe ateşe verildi. 

Ülkenin en büyük ikinci kenti olan Mombasa'da da eylemler vardı. Hint Okyanusu'nun kıyısında yer alan şehirde halk "Ruto gitmeli" sloganları attı. Kenya'nın NTV televizyon kanalı, Mombasa'da iki kişinin vurularak katledildiğini aktardı, araçların alevler içinde kaldığı görüntülere yansıdı.

Yaklaşık 2 yıldır Kenya Devlet Başkanı olan Ruto, Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi uluslararası kreditörlerin talepleri ile halkın yaşadığı hayat pahalılığı krizi ile karşı karşıya. Resmi olarak bir liderleri bulunmayan ve çoğunlukla sosyal medya üzerinden organize olan eylemciler ise Rutto'nun diyalog çağrısını reddetti. Mombasa'da Reuters'a konuşan protestoculardan Milan Waudo, "İnsanlar sokaklarda ölüyor; onun (Ruto) hakkında konuşabildiği tek şey halen para. Biz para değiliz. Biz halkız. Biz insanız. İnsanlarla ilgilenmesi lazım çünkü eğer insanlarla ilgilenmezse o zaman ona o koltukta ihtiyacımız yok" ifadelerini kullandı.