7 Mayıs 2024 Salı

KDP güçleri Şêladiz'de eylem yapan halka saldırdı

Güney Kürdistan kentlerinde maaşların ödenmemesi ve yoksuluğun artmasına ilişkin eylemler Dihok'a bağlı Şêladiz Beldesi'ne de sıçradı. KDP güçleri halka saldırdı. Süleymaniye bölgesinde 24 saatliğine kente giriş ve çıkışlar yasaklandı.

Güney Kürdistan'ın Süleymaniye kentinde başlayan yoksulluk karşıtı eylemler, farklı şehir ve beldelere de yayıldı.

Dihok'a bağlı Şêladiz beldesinde halk, ekonomik kriz ve yoksulluğa karşı sokaklara çıktı. KDP güçleri, halk protestosunu engellemeye çalıştı. Saldırıda bir kişi yaralanırken, Rêkani aşiretinden 10 kişi gözaltına alındı. Halk, tüm saldırılara rağmen geri çekilmedi. 

Kürdistan Parlementosu'nda bir grup vekil halk eylemlerine destek vermek için açlık grevine başlayacaklarını açıkladı. Vekiller yaptıkları açıklamada, "Bölgedeki iktidar, krizin temel sebebidir. Halk aç bırakılıyor, hala sınırda kaçakçılık yapılıyor. Petrol gelirinde şeffaf olmayan şeyler var" dedi.

KDP hükümetine eylemcilerle görüşme çağrısı yapan vekiller, "Eylemciler buranın çocuklarıdır, hükümet güçleri bunları bilmelidir. Bu yüzden silahların namluları eylemcilere çevrilmemelidir, eyleme geçilmesine sebep olan haksızlıklar hükümet güçlerine de yapılıyor" diye belirtti.

Bu arada halk protestolarının merkezi olan Süleymaniye, Halepçe, Germiyan ve Raperin bölgeleri için 24 saatlik giriş ve çıkış yasağı açıklandı.