8 Mayıs 2024 Çarşamba

KCDK-E'den Şengal'i sahiplenme eylemlerine katılım çağrısı

KCDK-E, Bağdat ve Hewler anlaşmasına karşı 5 Aralık'ta Şengal'i sahiplenme eylemlerine güçlü katılım çağrısı yaptı.

Günlerdir süren Şengal'i sahiplenme, işgale karşı Şengal'in statüye kavuşturulması ve korunması mücadelesi kadın, çocuk, yaşlı tüm toplum kesimleri tarafından devam ediyor.

İşgalin bir parçası olarak düşünülen ve Irak hükümetinin hayata geçirmek istediği Êzidî Asayiş Merkezlerini kapatma planı yoğun tepkiler ve halkın sokağa dökülen öfkesi sebebiyle hayata geçirilememiş olsa da tehlike devam ediyor.

Şengal halkını birlik ruhuyla Şengal'i sahiplenmeye çağıran Şengal Demokratik Özerk Meclisi, halkı kararlı tutumunu sürdürmeye çağırdı.

KCDK-E Eşbaşkanlık Divanı yaptığı yazılı açıklamada, halkın gösterdiği kararlı direniş sayesinde geri adım atmak zorunda kalan Irak hükümeti, KDP güçleriyle birlikte bölgede yaptığı yığınakları geri çektiğini belirtti. Türkiye'nin koordinesiyle sürdürülen işgal planı ve tehditlerin devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada, "Êzidîlerin kendi kendilerini yönetme ve bir statüye kavuşturulması sağlanmadığı sürece tehlikenin varlığını sürdürmeye devam etmektedir" denildi.

KCDK-E, halka da şu çağrıyı yaptı:

"İlk günden itibaren yetersiz de olsa Avrupa ve dünyanın birçok merkezinde Şengal için gösterilen duyarlılık büyütülerek sürekli hale getirilmelidir. Halkımızı ve dostlarımızı, 5 Aralık'ta Avrupa, Kanada, Avustralya ve dünyanın her tarafında 'Her yer Şengal, her yer direniş' diyerek Şengal'deki işgale ve soykırıma karşı eylem yapmaya ve Şengal'i sahiplenmeye çağırıyoruz."