3 Mayıs 2024 Cuma

Kazakistan'da polis onlarca kişiyi katletti

Kazakistan'ın Almatı kentinde polis ve askerler sokağa dökülen halkın üzerine ateş açtı. Onlarca kişinin hayatını kaybettiği açıklanırken, Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev halkı terörist olarak ilan etti.

Kazakistan'da polis onlarca kişiyi katletti. Geçtiğimiz günlerde Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev'in azami düzeyde sert olmayı planladığını belirtmesiyle beraber, polis ve ordu, eylemlerin ilk başladığı Almatı kentinde sokağa dökülen halkın üzerine ateş açtı.

Bine yakın kişi hastaneye kaldırılırken, Almatı Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Saltanat Azırbek bir açıklama yaparak, "Onlarca saldırganın yok edildiğini" ifade etti.

Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev ise yaptığı açıklamalarda eylemlere katılan halkı "terörist" olarak niteledi ve gelişen durumun organize dış güçler tarafından ortaya konulduğunu iddia etti.

Öte yandan eylemlerin şiddeti gün geçtikçe yükseliyor. Ülke çapına varan eylemlerde pek çok banka kamulaştırıldı ve pek çok devlet binasının yanı sıra Taraz şehrinde bulunan iktidar partisi Nur-Otan'a ait merkez binası da baştan aşağı yandı.

Ordu ise dün gece Almatı kentinde geniş çaplı bir operasyon düzenledi. Devlet Başkanı Tokayev, eski Sovyet ülkelerinin yer aldığı Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nden (KGAÖ) yardım istedi. KGAÖ yetkilileri, Kazakistan'da ana görevlerinin devlet ve ordu tesislerini korumak olduğunu ifade ederek, 3 bin 600 askeri Kazakistan'a gönderdi.