17 Mayıs 2024 Cuma

Kazakistan'da hükümet istifa etti

Kazakistan'da sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) fiyatlarının artması sonucu meydanlara dökülen halk, önce doğalgaz fiyatlarının düşmesini, ardından da hükümetin istifa etmesini sağladı. 

Kazakistan'da sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) fiyatlarının artmasının ardından meydana gelen eylemler sebebiyle hükümet önce doğalgaz fiyatlarını düşürdü, ardından istifa etti.

Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, yayınladığı kararnameyle hükümetin istifa kararını onayladı. 

Mangistav bölgesinin Aktau kentindeki İntimak meydanında toplanan halkr, yeni zamlarla birlikte 120 tenge (0.27 dolar) seviyesine çıkan LNG fiyatlarının 60 tengeye düşürülmesini talep etmişti. Devlet Başkanı Tokayev, protestoların ardından Twitter hesabından paylaştığı açıklamada, "Devlet Başkanlığı İdaresi çalışanlarının dahil edildiği Hükümet Komisyonu Aktau'da çalışmalarına başladı. Devlet Operasyon Merkezi de kesintisiz olarak çalışmalarını sürdürüyor" dedi.

Hükümetten yapılan açıklamada,"Hükümet komisyonu, Aktau kentindeki İntimak meydanında toplanan protestocularla görüştü. Görüşmede, Aktau kentindeki öncü grupla yapılan müzakereler sonucunda alınan kararlar, yani devlet şirketi Kazmunaygaz'ın sosyal sorumluluğu kapsamında Mangistav bölgesinde LNG fiyatının düşürüleceği ve litre fiyatının 50 tenge olarak belirleneceği bildirildi" denildi.

Kazakistan Başbakanı Askar Mamin, Tokayev'in talimatıyla Mangistav bölgesindeki sosyo-ekonomik durumun incelenmesi için bir hükümet komisyonu kurmuştu. Bu doğrultuda LNG fiyatları 120 tengeden 50 tengeye düşürülürken, hükümet de istifasını verdi.

Devlet Başkanı Tokayev, yayınladığı kararnameyle hükümetin istifasını onayladı. Kabine üyelerinin ise yeni hükümet göreve başlayana kadar görevini sürdürmesine karar verildi. Başbakan Askar Mamin'in yetkileri de, geçici olarak Başbakan Yardımcısı Alihan Smayilov'a devredildi.

Tokayev'in imzaladığı bir diğer kararname ile, eylemlerin meydana geldiği Mangistav eyaleti ve Almatı kentinde saat 23.00 ile 07.00 arasında sokağa çıkma yasağı uygulanacak.

Mangistan bölgesindeki Janözen ve Almatı kentlerinde vatandaşlar, pazar günü LNG fiyatlarının düşürülmesi talebiyle kent merkezlerinde toplanmıştı. Polis ise belediye binalarının önüne barikat kurmuş ve protestoculara biber gazı ve tazyikli suyla saldırmıştı. Polisle çatışan ve bir polis aracını da ateşe veren göstericiler “Hükümet istifa” çağrısında bulunmuştu. Olay yerinden gelişmeleri duyuran pek çok insan, havanın nefes alınamayacak ve gözün gözü görmediği biçimde gazla kaplı olduğunu ifade etmişti. Merkezlerde yaklaşık 1000 kişinin toplandığı belirtilirken, LNG fiyatlarındaki zamma itiraz eden protestolar Mangistav bölgesine komşu Atırau ve Batı Kazakistan bölgelerine de sıçramıştı. 
Başlangıçta, Devlet Başkanı Tokayev göstericilere itidal çağrısında bulunurken, hükümetin istifa etmeyeceğini ve tüm sorunların yapıcı diyalogla çözülebileceğini belirtmişti. Vatandaşlara sağduyulu olma, iç ve dış provokasyonlara uymama çağrısı yapan Tokayev; protestocuların eylemlerini şiddetlendirerek sürdürmesi üzerine, Mangistav eyaletinde ve Almati kentinde 19 Ocak'a kadar sürecek bir olağanüstü hal ilan etti.

İlan edilen olağanüstü hal süresince sözgelimi bölgelerde silah, mühimmat ve alkol satışı yasaklanacak ve toplu etkinlik yapılmasına izin verilmeyecek. Bununla birlikte araçların Almatı kentine giriş ve çıkışlarına da kısıtlama getirilecek.