28 Mart 2024 Perşembe

Katalonya'da demokratik devrimin renkleri- Raul Zelik

Katalonya hükümeti üyelerinin gözaltı haberleri duyunca on binlerce insanın yürüyüşe geçmesi ve milletvekillerinin gözaltına alınmasını engellemeye çalışması bunun göstergesidir. Eylemler demokratik devrimin renklerini taşıyor.
İspanya devleti, (yani sadece hükümeti değil onunla birlikte devletin çok sayıda kurumu), Katalon hükümetin 13 üyesini gözaltına almasıyla fiilen OHAL ilan etmiş oldu.
 
İspanya devleti tüm gücüyle Katalon halkının 1 Ekim'deki bağımsızlık referandumunu iptal etmek istiyor. Toplumdaki tepki ise meselenin İspanya veya Katalonya'yla sınırlı olmadığını ve bunu aştığını gösteriyor.
 
Katalonya hükümeti üyelerinin gözaltı haberleri duyunca on binlerce insanın yürüyüşe geçmesi ve milletvekillerinin gözaltına alınmasını engellemeye çalışması bunun göstergesidir. Eylemler demokratik devrimin renklerini taşıyor.
 
Katalonya'nın bağımsızlığı için mücadele eden sosyal demokrat ERC, liberal PDeCAT ve solcu CUP partisi bunu zaten çoktan beri iddia ediyordu. Şimdi ise federal sol parti (Catalunya En Comu), Podemos ve İzquierde Unida partileri de referanduma çağrı yaparak, "demokrasi anlayışının" eksikliğe vurgu yapıyor. Karşı taraftan ortaya atılan "Bağımsızlık hareketinin sadece daha fazla kar ve ekonomik şartların düzelmesi için ortaya çıktığı" tezi bu şekilde giderek çürüyor.
 
Katalonya'da büyük tekeller ve sermaye kuruluşları referanduma karşı olduklarını aylar önce ifade etmişti. Muhafazakar sağcı parti CIU da bu sorun nedeniyle ikiye bölündü. Sol harekete destek büyüyor. Katalonya Cumhuriyeti'nin ilan edilmesi ve yeni bir anayasa yapılması, aynı zamanda sosyal ve demokratik hakların geliştirilmesi anlamına geliyor. Polis ve yargı içindeki "Franco diktatörlüğünün kalıntıları ve otoriter güçlerin egemenliğini" kırma beklentisi de var.
 
Anarşistlerin Avrupa'daki insanlara çağrısı; Katalonya devrimini destekleyin. Ulusal bayrakların olması sizleri şaşırtabilir ama yaşanan gerçek bir kitle ayaklanması. Sivil itaatsizlik, demokrasi ve antifaşizm bugün Barcelona'da haykırılan sloganlar.
 
*Raul Zelik'in 20 Eylül 2017'de Alman sosyalist günlük gazete Neues Deutschland'da yayımlanan yazısının orijinal başlığı "Demokratik kitle ayaklanması"dır.
 
**Çeviren: Adil Demirci/ ETHA Dış Haberler Servisi