27 Nisan 2024 Cumartesi

Kabil Havalimanı'nın dışında patlama meydana geldi

Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın dışında patlama meydana geldi. Reuters'a konuşan bir yetkili, ilk haberlere göre bir intihar saldırısı düzenlendiğini söyledi. Taliban "En az 13 kişi öldü" dedi.

Afganistan'da Taliban'ın yönetimi ele geçirmesi sonrası tahliyelerin gerçekleştirildiği Kabil Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın dışında iki patlama meydana geldi. Reuters'a konuşan bir ABD'li yetkili, ilk haberlere göre intihar saldırısı düzenlendiğini söyledi. Yetkili, saldırıda ölenler olduğunu ancak hangi ülkelerden kaç kişinin hayatını kaybettiğinin henüz bilinmediğini belirtti. Yaralananlar arasında ABD askerlerinin de bulunduğu belirtiliyor.

PENTAGON: EN AZ İKİ PATLAMA MEYDANA GELDİ
Pentagon basın sözcüsü John Kirby ise iki patlama meydana geldiğini ve 'karmaşık bir saldırı' düzenlendiğini açıkladı. Kirby, saldırılardan birinin havalimanının Abby kapısında düzenlendiğini, ölenler ile yaralılar arasında ABD'liler ile sivillerin bulunduğunu söyledi. Pentagon sözcüsü, Abby Kapısı'nın yakınındaki Baron Oteli'nin içinde veya yakınında en az bir patlamanın daha gerçekleştiğini belirtti.

TALİBAN: EN AZ 13 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Reuters'a konuşan bir Taliban yetkilisi aralarında çocukların da bulunduğu en az 13 kişinin saldırıda hayatını kaybettiği, 52 kişi de yaralandı.

IŞİD İSTİHBARATI ALINMIŞTI
Başta ABD olmak üzere, Kabil'deki tahliyeleri sürdüren Batılı ülkelerin büyükelçilikleri bugün olası bir IŞİD saldırısına dair istihbarat alındığını açıklamış, halkın havalimanından uzak durmalarını istemişti.

BEYAZ SARAY ALARMA GEÇTİ
Patlamalarda ABD'lilerin de yaşamını yitirdiği haberleri gelirken, ABD Başkanı Joe Biden günlük programını değiştirdi. Beyaz Saray yetkilileri, patlama haberinin ardından Biden'ın özel durumlarda toplanılan Durum Odası'na geçtiğini, İsrail Başbakanı Naftali Bennett ile yapacağı görüşmenin ertelendiğini aktardı. Görüşmenin ne zaman yapılacağına ilişkin ise detay paylaşılmadı.

Ayrıca, Beyaz Saray Covid-19 ile Mücadele Ekibi'nin sabah düzenlenmesi planlanan basın toplantısı ertelendi. Amerikan basını, Biden'ın eşi Jill Biden'ın 1 Eylül'de yapmayı planladığı bir seyahatin de ertelendiğini belirtti.

MACRON: KABİL BÜYÜKELÇİSİ'Nİ ÇEKECEĞİZ
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, resmi ziyaret nedeniyle bulunduğu İrlanda'nın başkenti Dublin'de yaptığı açıklamada, Afganistan'ın başkenti Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı civarında meydana gelen patlamaların ardından bölgede güvenlik durumunun gergin olduğunu belirtti.

Duruma ilişkin Amerikalı müttefikleriyle iş birliği içinde olduklarını aktaran Macron, Fransa'nın Kabil Büyükelçisini de tahliye edeceklerini söyledi. Macron, "Güvenlik sebebiyle, Kabil büyükelçimiz şimdilik Afganistan'da durmayacak, Paris'ten işlerini yürütecek" ifadesini kullandı.

MERKEL İSRAİL GEZİSİNİ İPTAL ETTİ
Kabil'deki patlama sonrası Almanya Başbakanı Angela Merkel'ın, 28-30 Ağustos tarihleri için planlanan İsrail ziyaretinin iptal edildiği açıklandı. Alman Hükümeti'nin Sözcüsü Steffen Seibert, Afganistan'daki gelişmeler nedeniyle Merkel'ın ziyaretinin iptal edildiğini duyurdu.