28 Mart 2024 Perşembe

JKŞ: Kadınlara saldıran işgalcilerden intikam alacağız

JKŞ üyeleri, işgal saldırıları ve kadına yönelik şiddete karşı Hesekê ve Kobanê'de eylem yaptı.

Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ), işgal saldırıları ve kadına yönelik şiddete karşı her ayın 18'inde yaptığı eylemlere Hesekê ve Kobanê'de devam etti.

HESEKÊ
JKŞ üyeleri, işgal saldırıları nedeniyle göç etmek zorunda kalan ailelerin barındığı Serêkaniyê Kampı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Efrîn'in işgal saldırısının yıldönümüne atfen yapılan açıklamaya Kongra Star üyeleri de katıldı. Eylemde sık sık "Yaşasın Efrîn direnişi" ve "Kadın yaşam özgürlük" sloganları atıldı.

JKŞ Sözcüsü Fadya Sido yaptığı açıklamada, işgal altındaki Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî kentlerinde kadınlara yönelik saldırıların devam ettiğini dile getirdi. Sido, "Her gün yeni bir kaçırma, katliam, taciz ve tecavüz gerçekleştiriliyor. Efrîn'de kaçırılan 400 kadından bilgi alınamamaktadır, yüzlercesi işkence edilerek hapishanelerde tutulmaktadır, yüzlerce genç kadın kaçırılarak evlilik adı altında köle yapılmışlardır, onlarca kadın tecavüze maruz kalmıştır. Kadınlar bu kapsamlı saldırılarla, iradesizleştirilerek, köleleştirilmek tekrardan özgürlükleri için ayağa kalkamaz hale getirilmek istenmektedirler. Bu vahşi uygulamalar tüm insanlığın gözleri önünde yaşanmaktadır" diye konuştu.

Sido, Türk devletinin halkçı demokratik devrim ve kadın kazanımlarının yok edilmesi ve erkek egemenliğinin yeniden tesisi için sistematik olarak saldırı gerçekleştirdiğini dile getirdi. Sido şöyle devam etti: "Türk devleti bugün de Eyn İsa'ya yönelik saldırılarını sürdürüyor. Yeni işgaller, kadınlara yönelik yeni saldırılar demek. Yeni alanların işgal edilmesini izin vermeyeceğiz, kadın direnişini büyüteceğiz."

KOBANÊ
JKŞ üyeleri, Kadın Özgürlük Meydanında toplandı. Eyleme Kadın Evi, Kongra Star ve kadın sağlıkçılar da destek verdi. Efrîn'i simgeleyen zeytin dallarının taşındığı eylemde sık sık "Yaşasın Efrîn direnişi", "Yaşasın kadın devrimi", "Kadın yaşam özgürlük" ve "Faşist katil Erdoğan" sloganları atıldı.

JKŞ üyesi Niştiman Kobanê yaptığı açıklamada "Kuzey ve Doğu Suriyeli bütün halklardan kadınlar olarak, Sarya Özgür, Arin Mirxan, Hevrin Xelef, Zehra Berkel ve tüm şehitlerimizin izinden, kendi ve dünya kadınlarının mücadele deneyimlerinden aldığımız güçle işgal edilmiş topraklarımızı özgürleştireceğiz. İşgale karşı başta kadınlar olmak üzere tüm halkımızla savaşacağız" dedi.

Efrîn ve Şengalli kadınlar başta olmak üzere saldırılara maruz kalmış kadınların hesabını soracaklarını dile getiren Kobanê, "Kadın devrimize dönük saldırıları durduracağız. Şiddetsiz, özgür ve eşit bir dünya için birleşik kadın mücadelesini büyüteceğiz, kadın devrimimizi zafere ulaştıracağız" diye konuştu.