9 Mayıs 2024 Perşembe

İzmir'de '12 Eylül’den günümüze askeri ve siyasi darbeler’ konulu panel

HDK İzmir İl Meclisinin düzenlediği "12 Eylül’den günümüze askeri ve siyasi darbeler" panelinde 12 Eylül'ün kurumlarıyla, sosyal ve ekonomik yanlarıyla sürdüğüne dikkat çekildi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İzmir İl Meclisi "12 Eylül’den günümüze askeri ve siyasi darbeler" konulu panel düzenledi. Dr. Sellahattin Akçiçek Kültür ve Sanat Merkezinde düzenlenen panele "Deniz’e sözümüz var barış gelecek" pankartı asıldı. Kolaylaştırcılığını HDK Kadın Meclisinden Ayşe Özdamar’ın yaptığı panele konuşmacı olarak, HDK Eş Genel Sözcüsü Cengiz Çiçek, Barış Vakfı Başkanı Hakan Tahmaz ve Barış Akademisyeni Melek Göregenli katıldı.

'12 EYLÜL'ÜN ETKİSİ HÂLÂ DEVAM EDİYOR'
HDK Kadın Meclisinden Ayşe Özdamar, 12 Eylül 1980 darbesinin üzerinde 41 yılın geçtiğini ve etkisini günümüzde hâlâ yitirmediğini hatırlatarak, "Sosyal, ekonomik ve siyasal dönüşümde hâlâ 12 Eylül döneminin devamlılığının olduğunu görüyoruz" dedi.

'KURUCU İDEOLOJİYLE HESAPLAŞILMADAN DARBE HUKUKU DEVAM EDER'
Barış Vakfı Başkanı Hakan Tahmaz, Orta Doğu topraklarının darbe geleneğiyle tanınan bir bölge olduğunu belirterek, "Bu topraklarda Osmanlı Devletinden günümüze kadar askeri darbeler yaşandı. Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasında rol alanlar ülkede bulunan askeri kanaldır. Türkiye’nin darbelerle yüzleşememesinin nedeni; kuruluş ideolojisinin toplumda kabul görmesinden kaynaklanmaktadır. Bu yüzden darbeler sürekli gündeme gelmektedir" diye konuştu.

Tahmaz, ülkede sadece askeri darbelerin olmadığını ifade ederek, "HDP’li vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılması ise siyasi bir darbedir" dedi.  

İktidarın darbelerle hesaplaştığını söyleminin gerçeği yansıtmadığını dile getiren Tahmaz, "Bu ülkede kurucu ideolojiyle hesaplaşılmadan darbe hukuku devam edecektir" diye belirtti.

'HALKIN BU DEVLETTEN HESAP SORMASI'
Barış Akademisyeni Melek Göregenli, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin insanlara çok büyük acılar yaşattığını belirterek, "İnsanların darbelerle karşı karşıya kaldığında neler yaşadığını gördük. Devletin şiddeti sonucu oluşan zararlarla devletin yüzleşmesi gerekir. Halkların bu devletten hesap sorması lazım. Mesela benim devletle hesaplaşmam hiçbir zaman bitmeyecek" diye belirtti. Türkiye’nin bir ulus devlet olduğunu ve ulus devletin amaçlarının ne olduğunu bütün dünya halklarını bildiğini söyleyen Göregenli, "Kurucu ideolojiler toplumu tek tipleştirme ve tek millet yaratma misyonuyla hareket ediyor. Halklar artık bu durumu kabul etmiyor ve özgür kimlikleriyle yaşamak istiyor" dedi.

HDK Eş Genel Sözcüsü Cengiz Çiçek ise, "Egemenlerin ideolojisini biriktirdiğimiz kadar kendi ideolojimiz ve deneyimlerimiz biriktirerek aktarmamız lazım. Bunu da zihniyet mücadelesiyle olacağını düşünüyorum" diye konuştu.