20 Mayıs 2024 Pazartesi

İsviçre'de hükümetin mülteci politikaları protesto edildi

İsviçre'nin Bern kentinde hükümetin yabancılara yönelik insanlık onurun ihlal eden politikaları protesto edildi.

İsviçre'nin birçok kantonundan bir araya gelen binlerce kişi, Schützenmatte alanında toplandı. İsviçre Göçmen İşçileri Derneği'ne (İGİF) bağlı çalışan Beksam ve Panga Kollektif'in de bulunduğu göçmen hakları için mücadele eden kurumlar da pankart ve dövizlerle alanda yerlerini aldı. Atılan sloganlarla dayanışma talepleri dile getirildi. 

Yapılan konuşmalarda son birkaç ayda yaşanan olayların, durumun kökten değişmesi gerektiğinin göstergesi olduğu belirtildi. Mültecilere karşı fiziksel, zihinsel, sosyal ve ekonomik şiddeti durdurma çağrısı yapılan mitingde, Afganlar için mülteci statüsü istendi. 

İsviçre'ye gelen mültecilerin iltica kampları yerine dairelerde konaklamaları ve profesyonel psikolojik ve sosyal desteğe ve bağımsız yasal temsile erişimleri istenilen konuşmalarda, "Oturum talepleri reddedilen tüm sığınmacıların talepleri kabul edilmeli ve kontrol ve tecrit politikasına son verilmelidir" denildi.

Frontex'in kaldırılması ve İsviçre ile Avrupa sınır ajansı arasındaki işbirliğinin derhal sona ermesi talep edilen konuşmalarda "Moria başta olmak üzere Akdeniz çevresindeki tüm kampların derhal boşaltılmasını talep ediyoruz. İsviçre'nin Dublin Anlaşması'ndan çekilmesini ve o zamana kadar egemenlik maddesinin tutarlı ve insancıl uygulamasını talep ediyoruz. Son olarak, kabul edilmesi gerekeni talep ediyoruz, herkes için özgür ve onurlu bir yaşam hakkı" ifadeleri kullanıldı. 

Miting; Autonomous School Zurich, Droit de rest (FR, NE, VD), Selecthumanity, evacuateJETZT, Free Place Campaign Zurich, Migrant Solidarity Network, Göçmen Self-Organization Pangea Kolektif, Poya Solidaire, Solidarité Tattes, Solidarité sans frontières , Dayanışma Ağı, İzolasyonu Durdur, Rota Göçmen Öz Örgütlenmesi tarafından organize edildi.