1 Mayıs 2024 Çarşamba

İsviçre'de 1 Mayıs iptal edildi

İsviçre'de 1 Mayıs'ta yapılacak olan miting, yürüyüş ve toplantı gibi etkinlikler iptal edildi.

İsviçre Sendikalar Konfederasyonu (SGB), 1 Mayıs'ta İsviçre genelinde planlanan 50'den fazla miting, yürüyüş ve toplantı koronavirüs salgını nedeni ile iptal edildiğini açıkladı.

SGB 23 Mart Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "Bu tarihi ve eşsiz adımın acı verici, ancak şu anki salgın göz önüne alındığında kaçınılmaz" olduğunu belirtti. "Şu anda her birey kendisinin ve başkalarının sağlığını korumaya odaklanmıştır" denilen açıklamada, sendikalar için korona krizinde iş ve ücretlerin garanti altına alınmasının öncelikli olduğuna vurgu yapıldı. Açıklamada, iş ve ücret garantisi konusunda çabaların sürdüğüne değinilirken, hangi somut adımların atılacağı ise belirtilmedi.

Öte yandan İsviçre hükümeti tarafından çalışanlarla ilgili yeni bir karar açıklandı. Daha önce risk grubundaki çalışanların (65 yaş ve üzerindekiler ile kalp, diyabet, bronşit vb. kronik hastalığı bulunanların) paralı izinli sayılmasına hükmedilmişti. Yeni açıklamada ise patronların istediklerinde risk grubundaki emekçileri işe çağırabileceklerine yer verildi.

İsviçre hükümeti aynı açıklamasında, en çok vaka ve ölümün olduğu Tesin Kantonu'nun kendi inisiyatifi ile bazı işkollarında, örneğin inşaat sektöründe işi durdurmasının merkezi kanunlara aykırı olduğunu belirterek, işletmelerin yeniden çalışmalarına hükmetti.

İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü ile ilgili etkinlikleri iptal eden SGB, hükümetin bu açıklamasına hala bir tepki göstermiş değil.