20 Mayıs 2024 Pazartesi

İsviçre İklim Grevi: Bu krizi önleyebilecek son nesiliz

İsviçre İklim Grevi tarafından küresel iklim krizine karşı İsviçre'nin birçok merkezinde eylem yaptı. Eylemlerde, "İklimi değil, sistemi değiştirin" talebi dile getirildi.

Çoğunluğu üniversiteli ve liseli öğrenci inisiyatiflerinden oluşan KlimaStirick (İklim Grevi) tarafından bugün Biel, Bern, Basel, Altdorf, Davos, Delémont, Fribourg, Cenevre, Interlaken, Lozan, Luzern, Neuchâtel, Olten, Schaffhausen, St Gallen, Uster ile Zürih olmak üzere 17 merkezde küresel iklim krizine karşı eylemler düzenlendi.

BİEL
Biel kentinde Biel-Seealand'ta bulunan yüksekokulun bulunduğu alanda bir araya gelen aktivistler "İklimi değil sistemi değiştirin" pankartıyla bir yürüyüş düzenledi. Yürüyüş boyunca yapılan konuşmalarda "Devletler eliyle yaratılan iklim kriziyle bugun başta Güney Avrupa, Sibirya, Kaliforniya Ticino ve Kuzey İtalya olmak üzere dünyamızın her yeri orman yangınlarıyla, sellerle, doğal felaketlerle karşı karşıya bırakılmıştır" denildi.

Konuşmaların ardından eylemciler kent merkezinde attıkları slogan ve marşlarla Zentralplatz alanına kadar yürüdü.

BERN
Ulusal Parlemonto'nun bulunduğu Waisenhausplat'ta binlerce kişi bir araya geldi. Öğrenci inisiyatifleri ve göçmen örgütlerinin yoğun olarak katıldığı eylemde çok sayıda konuşma yapıldı.

20-25 EYLÜL EYLEM HAFTASI İLAN EDİLDİ
İsviçre genelinde 20-25 Eylül tarihlerinde iklim krizine karşı eylem haftası ilan edilirken. Tertip Komitesi adına yapılan çağrıda "Bizler bu krizi hala önleyebilecek son nesiliz, aynı zamanda daha iyi bir dünya yaşayabilecek ilk nesiliz. Bir yıldan fazla bir süredir yaptığımız eylemlerle yaşamaya değer bir gelecek ve etkili iklim koruma önlemleri için çalışma yaptık. Bu sistem iklim krizine cevap veremez. Bu nedenle iklim hareketleri olarak bugün bir adım daha ileri gitmek zorunda görüyoruz. Bern'de "Değişim için yükseliş' sloganıyla bir araya geleceğiz." denildi.