24 Nisan 2024 Çarşamba

İsveç'te sendika liderlerinden sermayeye karşı birlik çağrısı

İsveç İşçi Sendikaları Konfederasyonu (LO), üyesi olan sendikalara işverenlerin iş güvenliğini ortadan kaldırma girişimlerine karşı bir araya gelmeleri ve mücadele etmeleri çağrısı yaptı.

İsveç'te 47 sendika ve işçi önderi, İsveç İşçi Sendikaları Konfederasyonu (LO) üyesi tüm sendikalara, patronların iş güvenliğini ortadan kaldırma girişimlerine karşı bir araya gelmeleri ve mücadele etmeleri çağrısı yaptı.

İş güvenliğini zayıflatmayı ve bir ölçüde ortadan kaldırmayı amaçlayan yeni iş yasasını imzalayabileceğini söyleyen LO üyesi IF Metall Federasyonu'na çağrı yapan sendika liderleri, IF Metall'dan LO yönetiminin aldığı karara uymasını ve işverenlerin önerilerine karşı çıkmasını istedi.

İsveç işçi sınıfının elde ettiği kazanımların 1800'lü yıllardan beri verilen mücadelelerin sonucu olduğunu belirten sendikacılar,  işçi sınıfı hareketinin dayanışma ve ortak mücadeleyle taleplerini elde ettiğine vurgu yaptı.

8 saatlik işgünü, genel ve eşit oy hakkı, daha yüksek ücretler, güvenli bir iş çevresi ve iş güvenliğinin mücadele sonucu elde edildiğine dikkat çeken sendika liderleri, işverenlerin İş Güvencesi Yasası'nı (LAS) ortadan kaldırma girişimine "İşçi sınıfı örgütlü olmadığında LAS'ın ihlal edilmesine izin verildi ve İsveç iş piyasasında denge kapitalin lehine  ayrıca değişti. Bundan dolayı İsveç Sanayi ve Ticaret Odaları görüşmelerde kabul etmemiz imkansız bir teklifi gündeme getirdi. LO yönetiminin oy birliğiyle işverenlerin önerilerini reddetme kararı alması ve LO Başkanlık Divanına İsveç Sanayi ve Ticaret Odaları'nın önerisini reddetmesi istemesi bizleri sevindiriyor" şeklinde tepki gösterdi.

LO'nun iş güvencesini ortadan kaldıran yasaya oy birliğiyle karşı çıkmasına karşın LO üyesi IF Metall'in öneriye imza atabileceğini açıklamasının hayal kırıklığı ve tepkilere neden olduğu belirtilen açıklamada IF Metall'ın alabileceği böylesi bir karardan LO'ya bağlı tüm sendikaların zarar göreceğine dikkat çekildi.

47 sendika ve işçi önderi, IF Metall Federasyonu'na LO ve federasyonların aldığı karara uyma ve işverenlerin önerilerini reddetme çağrısı yaptı.