20 Nisan 2024 Cumartesi

İsveç'te ölenlerin yüzde 90'ı huzurevlerinde kalan yaşlılar

İsveç'ye korona virüsünden ölen 3 bin 220'yi aşkın kişinin yüzde 90'ının, huzurevlerinde kalan 70 yaşın üzerinde olması tepki çekti. Savcılık soruşturma başlattı.

Korona virüsüne karşı uzun zaman boyunca 'sürü bağışıklığı' yaklaşımını benimseyip sıkı önlem almayan İsveç'te, 70 yaşın üzerinde yüzlerce kişinin ölmesinin ardından hükümetten özür geldi. İsveç Sağlık ve Sosyal Güvenlik Bakanı Lena Hallengren, "Yaşlılarımızı korumakta başarısız olduk. Bu, tüm toplum açısından çok ciddi bir başarısızlık. Buradan dersler çıkarmamız lazım, bu pandemi henüz bitmedi" dedi.

İsveç'te şu ana dek 3 bin 220 kişi korona virüsünden öldü. 28 Nisan'a dek yaşanan ölümlerin yüzde 90'ının ise huzurevlerinde gerçekleştiği ortaya çıktı. İsveç İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, bu kişilerin yarısı huzurevlerinde kalan, yarısı da tedavi gibi sebeplerden ötürü bu merkezlere gelip giden yaşlılardı.

İsveç hükümeti, halktan sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uymalarını talep etmiş, 70 yaş üzerinin salgından korunmasının birinci öncelikleri olduğunu açıklamıştı. Bununla birlikte, ilkokul, restoran, bar ve dükkanlar gibi temas ihtimali bulunan yerler kapatılmamıştı. Huzurevlerine ziyaret ise 31 Mart tarihinde yasaklanmıştı.

İDDİALAR NE?
Gelinen noktada, İsveçli savcılar en büyük kaybın verildiği başkent Stocholm ve çevresindeki huzurevlerinde yaşananlara ilişkin ön soruşturma başlattıklarını açıkladı. Bu huzurevlerinde çalışanlara yeterli koruyucu ekipman verilmediği, bazı çalışanların hasta olmalarına rağmen işe gittiği ve gitmek zorunda bırakıldığı, bazı huzurevlerinde kalan yaşlıların yarısının öldüğü gibi iddialar araştırılacak.