5 Mayıs 2024 Pazar

İsrail'in saldırılarında katledilen Filistinlilerin sayısı 25 bin 490'a ulaştı

İsrail'in saldırıları sonucu katledilen Filistinlilerin sayısı 25 bin 490'a ulaşırken, Filistin halkı Gazze'nin güneyinden de tehcir edilmeye zorlanıyor. Öte yandan İsrail'in Hamas'a yeni bir ateşkes teklifi sunduğu iddia edildi, ABD ise olası bir ateşkesi desteklemediklerini açıkladı.

Siyonist İsrail Filistin'e dönük soykırım saldırılarını sürdürüyor. İsrail'in işgal saldırılarında katledilen Filistinlilerin sayısı en az 9 bin 600'ü çocuk olmak üzere 25 bin 490'a yükseldi. Saldırılar sonucu enkaz altında kalan ya da kayıp olanların sayısı ise 8 bini aştı. Saldırılarda yaralanan Filistinlilerin sayısı ise en az 62 bin 681'e yükseldi.

İsrail'in saldırılarıyla sivil altyapı ve sağlık sisteminin çökmesi sebebiyle ölü ve yaralı sayısı da tam olarak belirlenemiyor. Öte yandan Gazze Şeridi'ne dönük ambargo sürüyor. Kente gıda, yakıt, tıbbi malzeme gibi temel ihtiyaçların girişine ya çok sınırlı sayıda müsaade edilir ya da tamamen engellenirken, elektrik, su, doğalgaz ve internet kesintileri de devam ediyor.

İsrail, Gazze Şeridi boyunca hava saldırılarını sürdürüyor. Gazze'nin güneyindeki Han Yunus başta olmak üzere pek çok yerleşim alanı, hastaneler, okullar, hava saldırılarının hedefi olmaya devam etti. Han Yunus ve çevresinde kara harekatı da giderek derinleşiyor.

FİLİSTİN HALKI GÖÇE ZORLANIYOR
Siyonist İsrail, çatışmanın başlangıcında "güvenli olduğunu" iddia ederek Gazze'nin kuzeyinden Filistin halkını göçe zorladığı Gazze'nin güneyine göç eden 500 bini aşkın Filistinliyi bu bölgeyi de terk etmeye zorladı.

Han Yunus'a sığınan on binlerce Filistinli, kentin İsrail askerleri tarafından kuşatma altına alınması sonrası Mısır sınırındaki Refah'a göç etmek zorunda kaldı. Göçe zorlanan Filistinlilerin çoğunluğunu kadınlar, çocuklar ve yaralılar oluşturdu. İsrail'in saldırıları nedeniyle 2.3 milyon nüfusa sahip Gazze Şeridi'nde yaşayan 1.9 milyon Filistinli tehcire zorlandı.

Gazze Şeridi'ndeki pek çok noktada Filistinli direniş grupları ve İsrail askerleri arasında şiddetli çatışmalar yaşanmaya devam ediyor.

ÖLDÜRÜLEN İSRAİL ASKERLERİNİN SAYISI 556'YA YÜKSELDİ
İsrail ordusu yaşanan çatışmalarda son olarak 21 İsrail askerinin daha öldüğünü duyurdu. 7 Ekim'den bu yana Lübnan sınırı ve Batı Şeria'daki çatışmalar da dahil olmak üzere öldürülen İsrail askerlerinin sayısı 556'ya yükseldi.

İSRAİLLİ REHİNELERİN SERBESTLİĞİNE KARŞI İKİ AYLIK ATEŞKES TEKLİFİ İDDİASI
İsrail'in Katarlı ve Mısırlı arabulucular aracılığıyla Hamas'a, Gazze'de tutulan tüm rehinelerin serbest bırakılmasını da içeren çok aşamalı bir anlaşmanın parçası olarak çatışmalara iki aya kadar ara verilmesi teklifi sunduğu iddia edildi.

Axios'un iki İsrailli yetkiliye dayandırdığı habere göre teklif, iki aya kadar ateşkes karşılığında 130'dan fazla rehinenin aşamalı olarak serbest bırakılmasını ve henüz belirlenmemiş sayıda Filistinli mahkumun salıverilmesini öngören çok aşamalı bir anlaşmayı içeriyor.

İsrail güçlerinin Gazze'nin ana nüfus merkezlerinin dışında yeniden konuşlandırılacağı ve Filistinli sivillerin Gazze Şehri'ne ve yerleşim bölgesinin kuzeyine "kademeli olarak geri dönmesine" izin verileceği belirtildi. Haberde iki ayın tamamlanmasının ardından İsrail ordusunun Gazze'deki operasyonlarının mevcut çatışmalardan "kapsam ve yoğunluk bakımından önemli ölçüde daha küçük" olacağı bilgisi geçildi.

HAMAS: DAİMİ ATEŞKES İSTİYORUZ
Hamas'ın Medya Sorumlusu Kilani, 2 aylık ateşkes teklifi iddialarına ilişkin açıklama yaparak, "Resmi teklif ulaşmadı. Hamas daimi ateşkes istiyor. Sınırlı teklifleri reddediyor" dedi.

ABD: GENEL BİR ATEŞKESİ DESTEKLEMİYORUZ
ABD yönetimi ise ateşkes haberleriyle eş zamanlı yaptığı açıklamada Gazze'de genel bir ateşkesi desteklemediğini, sadece esirlerin çıkarılabilmesi ve bölgeye yardımların ulaştırılabilmesi için "insani ara"ları desteklediğini bildirdi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD yönetimi olarak İsrail'in Hamas'ı yok etme yaklaşımını desteklediklerini vurguladı. Hamas'ın elindeki rehinelerin bırakılmasının kendileri için çok önemli olduğunu ifade eden Kirby, "Esirleri çıkarmak için verilecek insani araları destekliyoruz ancak genel bir ateşkesi desteklemiyoruz. Bu konudaki politikamız değişmedi" dedi.

 Kirby, İsrail'in Hamas'a karşı savaştığını ve "kendini savunma hakkı olduğunu" söyledi.