25 Nisan 2024 Perşembe

İsrail ve Lübnan, deniz sınırı için masaya oturuyor

Ortadoğu'da bir ülke daha, Donald Trump yönetiminin arabuluculuğunda İsrail'le masaya oturuyor. Lübnan ve İsrail'in, deniz ve kara sınırlarının belirlenmesi için ABD'nin arabuluculuğunda görüşmelere başlayacağı açıklandı.

Diplomatik ilişkileri bulunmayan ve teknik olarak savaş halinde olan Lübnan ve İsrail, tartışmalı sınırlarının belirlenmesi için biraraya geliyor. Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, kara ve deniz sınırlarının belirlenmesi için ABD'nin arabuluculuğunda görüşmelere başlayacaklarını açıkladı. İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz ise görüşmelerin deniz sınır üzerine yapılacağını söyledi.

Lübnan Meclis Başkanı Berri, İsrail ile deniz ve kara sınırları üzerine müzakereler için bir çerçeve üzerinde uzlaşıldığını söyledi. İki ülkenin de sınırların belirlenmesi için ABD'den arabuluculuk yapmasını istediğini belirten Berri, varılacak bir anlaşmayı İsrail ve Lübnan'ın yanı sıra Lübnan'ın güneyinde, İsrail sınırında konuşlu olan BM Geçici Görev Gücü'nün (UNIFIL) de imzalayacağını söyledi.

'MACRON'DAN SONDAJ İÇİN TOTAL'E BASKI YAPMASINI İSTEDİM'
Berri, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan da Fransız enerji firması Total'in İsrail-Lübnan deniz sınırındaki tartışmalı alanda doğalgaz aramalarını ertelememesini istediğini söyledi.

İsrail'in açıklamasının ise Enerji Bakanı Yuval Steinitz tarafından yapılması dikkat çekti. Steinitz, Lübnan'la deniz sınırları konusunda uzun zamandır devam eden anlaşmazlıklarını çözmek için ABD arabuluculuğunda masaya oturacaklarını söyledi. Steinitz, görüşmelerin İsrail'deki Sukot Bayramı'nın son bulduğu 9 Ekim'den sonra başlamasını beklediklerini belirtti.