4 Mayıs 2024 Cumartesi

İsrail ve ABD arasında 'Hizbullah' gündemli diplomasi

Siyonist İsrail Savunma Bakanı Gallant ve ABD Başkanı Biden'ın başdanışmanı Hochstein Tel Aviv'de görüştü.

Siyonist İsrail, Gazze'de soykırım saldırılarını sürdürürken İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ABD Başkanı Joe Biden'ın başdanışması Amos Hochstein Tel Aviv'de bir araya geldi. Savunma Bakanlığının ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre Gallant ve Hochstein'in, Lübnan sınırındaki güvenlik sorununa ilişkin görüştüğü belirtildi.

Buradaki silahlı güçlerin Litani Nehri'ne doğru geri itilmesi, sızma girişimlerinin önlenmesi, Lübnan'dan gelen saldırı tehditlerinin ortadan kaldırılması Hizbullah'ın konuşlandığı sınır hattından 8-10 km içeriye çekilmesi konularının da gündeme geldiği belirtildi. Ayrıca “yerleşimci” İsraillilerin geri dönüşlerinin sağlanması için gerekli koşulların oluşturulması konularının da görüşüldüğü kaydedildi.

Siyonist İsrail'in Gazze'ye dönük başlattığı soykırım savaşıyla birlikte İsrail'in işgal ettiği Filistin'in kuzey bölgelerinden binlerce kişi göç etmişti. El Mayadeen'de yer alan bir habere göre ise; Gallant, Hochstein görüşmenin yanı sıra Savunma Bakanı Gallant; İsrail Başbakanı Netenyahu, Başkan Isaac Herzog ve Savaş Kabinesi Bakanı Benny Gant ile de aynı konuların görüşüldüğü kaydedildi. Öte yandan, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Hamas ile gündemde olan ateşkesin koşullarını tartışmak için hükümetle bir toplantı yaptığı iddia edildi.

Rojnews'in aktardığı habere göre, Netenyahu'nun toplantı da Hamas'ın esir değişimde dahil olmak üzere anlaşma şartlarını gündemleştirdi. Toplantıda kabine bakanlarının, rehine değişimi anlaşmasına ilişkin müzakere mektubunun görüşülmek üzere kendilerine gönderilmesini istedikleri kaydedildi.