4 Mayıs 2024 Cumartesi

İsrail Filistinlilerin oy hakkını engelliyor

İsrail, Filistin seçimlerinde oy kullanacak Kudüs'teki Filistinlilere oy hakkı tanımayacağını duyurdu.

İsrail, Filistin seçimlerinde oy kullanacak Kudüs'teki Filistinlilere oy hakkı tanımayacağını duyurdu. Buna göre, İsrail'in işgali altındaki Kudüs'te oy verilme işlemleri gerçekleşmeyecek.

Yedioth Ahronoth Gazetesi'nin haberine göre, İsrail yönetimi, Kudüs'teki Filistinlilerin seçimlere katılmasına izin verilmesi konusunda Filistin yönetiminden yapılan talebe olumlu ya da olumsuz hiçbir karşılık vermeme kararına vardı. Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi üyesi Azzam el-Ahmed Filistin yönetiminin bu karara vereceği cevaba ilişkin konuşmak için erken olduğunu ifade etti.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, 19 Aralık'ta, İsrail'in, Kudüs'teki Filistinlilerin, bulundukları yerde oy kullanmalarına izin vermemesi durumunda seçime gidilmeyeceğini belirtmişti. Abbas, "İşgal altındaki Kudüs'te seçimlerin yapılmasına ilişkin tek bir adım kalıyor. Kudüs halkının Kudüs dışında bir yerde seçimlere katılmasını asla kabul etmiyoruz" demişti.

İsrail, 1996, 2005 ve 2006'da gerçekleştirilen Filistin seçimlerinde uluslararası baskı nedeniyle Kudüs'teki Filistinlilerin oy kullanmasını engelleyememişti.

Filistin Anayasası'na göre, her dört yılda bir genel seçimlerin yapılması gerekiyor ancak İsrail işgali altındaki ülkede 2006'dan bu yana genel seçime gidilemedi.