30 Nisan 2024 Salı

İsrail, El Cezire'yi kapatmaya yönelik yasa tasarısını onayladı

İsrail parlamentosu, "İsrail'in ulusal güvenliğine zarar verdiği" iddia edilen yabancı basın kuruluşlarının hükümet tarafından kapatılmasını öngören yasa tasarısını onayladı. Kamuoyunda yasanın El Cezire'nin kapatılmasını amaçladığı biliniyordu.

İsrail parlamentosu, "İsrail'in ulusal güvenliğine zarar verdiği gerekçesiyle, hükümete yabancı basın kuruluşlarını kapatma yetkisi tanıyan" yasa tasarısını ikinci ve üçüncü oylamada kabul etti. Yasa tasarısı kamuoyunda, Katar merkezli El Cezire televizyonunun kapatılmasını hedeflemesiyle biliniyordu.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, El Cezire'nin "İsrail'in güvenliğine zarar verdiğini, 7 Ekim'deki saldırılara aktif olarak katıldığını ve İsrail askerlerine dönük kışkırtıcı söylemlerde bulunduğunu" iddia ederek, kabul edilen yeni yasayla El Cezire'nin kapatılması için derhal harekete geçeceğini söyledi.

Yasa tasarısı, İletişim Bakanı'na "ulusal güvenliğe zarar verdiği gerekçesiyle" bir basın organının yayın platformlarından kaldırılması, İsrail'deki ofislerinin kapatılması, ekipmanlarına el koyulması, internet sitelerine erişiminin engellenmesi yetkisi tanıyor.

El Cezire tarafından yapılan açıklamada, El Cezire kanalı ve çalışanlarının güvenliğine dönük olası tehditlerden Netanyahu'nun sorumlu olduğu belirtilerek, "El Cezire olarak böyle karalamaya dönük suçlamaların bizi cesur ve profesyonel yayın yapmaktan geri tutamayacağını vurguluyor, bu yasaya karşı bütün hukuki adımların takipçisi olma hakkımız olduğunu belirtiyoruz" denildi.