28 Mart 2024 Perşembe

İspanya hükümeti, faşist diktatör Franco'nun anıt mezarını kaldırmayı planlıyor

İspanyol hükümeti, faşist diktatör General Francisco Franco'nun anıtını kaldırarak İspanya İç Savaşı'nda iki taraftan ölen insanlar için bir mezarlığa dönüştürmeyi planlıyor.

İspanyol hükümeti, faşist diktatör General Francisco Franco'nun anıt mezarını kaldırmayı planlıyor. Plan hayata geçerse alan, İspanya İç Savaşı'nda her iki taraftan ölen insanlar için bir mezarlığa dönüştürülecek.

Franco'nun, "Valle de los Caídos" (Düşkünler Vadisi) adı verilen anıt mezardan kaldırılarak El Pardo adındaki küçük bir mezarlığa gömülmesi planlanıyor.

Anıtın kaldırılması, diktatör Franco'nun yaptıklarının telafisi olarak yapılan uygulamalarının bir parçası.

Sol koalisyon, işaretsiz mezarlara gömülen kurbanları da tespit etmek istiyor. Ancak ülkede iç savaşta yaşamını yitirmiş binlerce insanın cesedini bulma ve yeniden gömme çalışmaları yavaş ve tartışmalı.

İç savaşta yaşamını yitirmiş 100 binden fazla insanın cesetleri de hâlâ kayıp.

FRANCO'NUN VERDİĞİ UNVANLAR KALDIRILACAK
Başbakan ve Sosyalist Parti Genel Başkanı Pedro Sanchez tarafından önerilen Demokratik Hafıza Yasa Tasarısı kanunlaşırsa, kamu tarafından finanse edilen grupların Franco'yu yüceltmesi de engellenecek. Franco döneminde siyasi davalarda verilen cezaları bozulacak, Franco'nun verdiği unvanlar da kaldırılacak.

Meclis onayını bekleyen yasa tasarıda hâlâ bazı değişiklikler olabilir.

Başbakan Yardımcısı Carmen Calvo, yasa tasarısına ilişkin olarak, "30 binden fazla kurban huzur ve saygı içinde yatacak" diye konuştu.

ANIT MEZARI TUTSAKLAR İNŞA ETTİ
Franco, 1939'dan 1975'teki ölümüne kadar İspanya'yı yönetti. Ölümünün ardından ise Madrid'in dışında Valle de los Caídos'a gömüldü.

Valle de los Caídos'ta, Franco'nun milliyetçi güçlerinin Cumhuriyetçi hükümeti mağlup ettiği 1936-1939 yılları arasındaki İspanya İç Savaşı'nda her iki taraftan hayatını kaybeden 30 binden fazla kişinin mezarı var.

Anıt mezarın büyük kısmı, Franco güçleri tarafından tutsak edilen siyasi mahkumlar tarafından inşa edildi.

Mezarlık, Franco taraftarlarının odağında yer aldı ve aşırı sağ için de bir kutsal bir yer haline geldi.

Karar, İspanya'daki sağ siyasetçiler tarafından "ülkeyi bölmek" ve "mezarlara saygısızlık" olarak yorumlandı.

Aşırı sağcı Vox Partisi'nin lideri Santiago Abascal, Twitter'da yaptığı paylaşımda, "İç savaşı kazanmak ve İspanyol karşıtı bir komünist cumhuriyet kurmak için tarihi yeniden yazmak istiyorlar" ifadelerini kullandı.