17 Mayıs 2024 Cuma

İskoçya Parlamentosu önünde çadır eylemi: Türk devleti savaş suçu işliyor

Edinburgh Göçmen Aileler Birliği ve Edinburgh Kürt Halk Meclisi, Türk devletinin Medya Savunma Alanlarına düzenlediği işgal saldırılarının durdurulması talebiyle İskoçya Parlamentosu önünde üç günlük oturma eylemine başladı.

Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu'na (AvEG-Kon) bağlı Edinburgh Göçmen Aileler Birliği ve Edinburgh Kürt Halk Meclisi, Türk devletinin Medya Savunma Alanlarına düzenlediği işgal saldırılarının durdurulması talebiyle Edinburgh'da bulunan İskoçya Parlamentosu önünde üç günlük oturma eylemine başladı.

Eylemde okunan açıklamada, "Tayyip Erdoğan liderliğindeki rejime bağlı çeteler eşliğinde TSK'nın Ermeni soykırımının yıldönümü olan 24 Nisan'da başlattığı operasyon bütün ezilenlere bir mesaj içeriyor. Türk devletinin sıykırımcı tarihine yeni soykırımlar ekliyor, özellikle de Kürt halkını soykırımdan geçirme planını izliyor. 2015'den beri yürürlükte olan 'Çöktürme Planı'nın içeriği bu" denildi.

Türk devletinin Güney Kürdistan'da işbirlikçi güçleri de arkasına alarak gerilla alanlarına saldırdığı vurgulanan açıklamada. "Ne var ki Türk devleti bu savaşta yanlız değildir. Başta ABD gelmek üzere Türk devletinin tarihsel ortakları bu savaşa onay vermekteler. Britanya'da askeri ve mali işbirliğiyle savaşın tarafıdır, Türk devletinin Kürt soykırımına ortaktır" diye belirtildi

Yürürlükte olan kirli savaşın teşhirinin dünyanın her tarafında insani bir görev olduğunu vurgulayan eylemciler, Nakba'nın yıldönümünde İsrail'in saldırılarını da kınadı.

Edinburgh Göçmen Aileler Birliği ve Edinburgh Kürt Halk Meclisi, göçmen ve yerli emekçilere, Türk devletinin Rojava ve Güney Kürdistan'a yönelik saldırılarına karşı dayanışmayı yükseltme çağrısı yaptı.

Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı:

"Türk devletinin soykırımlarına askeri destek sunan devletleri durduralım. AB, ABD, Rusya ve Britanya'da yaşayan tüm demokratik kamouyuna devletine desteğini kesmek için çağrılar yapmalıdır, dayanışmayı yükseltmelidir. Türk devletinin Kürt özgürlük hareketi önderi Sayın Abdullah Öcalan ve politik tutsaklar üzerindeki ağır tecrit kalkmalı, işkence kınanmalıdır!"

Üç gün sürecek çadır eylemi boyunca esnaf ziyareti, toplantılar ve paneller düzenlenecek.