3 Mayıs 2024 Cuma

İşgal saldırılarına karşı Avrupa kentlerinde eylemler

Türkiye'nin Güney Kürdistan topraklarında bulunan Medya Savunma Alanları, Maxmur Mülteci Kampı ve Şengal'e yönelik hava saldırısı Avrupa'nın birçok kentinde protesto edildi.

Türkiye'nin Medya Savunma Alanları, Maxmur Mülteci Kampı ve Şengal'e yönelik saldırıları Avrupa'nın bir çok kentinde protesto edildi.

KİEL
Almanya'nın Kiel kentinde düzenlenen eylemde Türkiye protesto edilirken, işgal saldırılarına karşı sessiz kalan KDP'ye de tepki gösterildi. ABD, Rusya ve dünya devletlerinin sessiz kalarak katliama ortak olduklarına dikkat çekilen eylemde, işgal saldırıları sona erene kadar alanlardan olacakları belirtildi.

PARİS
Güney Kürdistan'a yönelik işgal saldırıları Fransa'nın başkenti Paris'te protesto edildi. Republique meydanında insan zinciri oluşturularak bildiri dağıtıldı. Eylemde CDK-F adına yapılan konuşmada Maxmur, Şengal ve Kandil'deki direniş selamlandı.

Türkiyeli Göçmen İşçiler Kültür Derneği (ACTİT) eşbaşkanının da konuşma yaptığı eylemde "Katil Erdoğan", "İşgalci TC", dövizleri taşındı, "Biji berxwedana Maxmurê" ve "Biji berxwedana PKK", "İsyan, direniş, özgürlük", "Diktatör Erdoğan" sloganları atıldı.

LONDRA
Kürt Halk Meclisi'nin öncülüğünde Britanya Parlamentosu önünde bir araya gelen çok sayıda kişi Medya Savunma Alanları, Maxmur Mülteci Kampı ve Şengal'e yönelik düzenlediği saldırıları protesto etti. Eylemde "Faşist Türk devleti", "Terörist Erdoğan" ve "Silah satışını durdurun" sloganları attı.

Burada bir açıklama yapan Britanya Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanı Ercan Akbal, Kürtlere yönelik soykırım saldırıları gerçekleştiğini belirterek, İngiltere'nin Türk devletine silah satışlarını derhal durdurması gerektiğini vurguladı. Eylem alkış ve sloganlarla sona erdi.

BERN
Türkiye'nin hava saldırısı İsviçre'nin Bern kentinde protesto edildi. KCDK-E, TJK-E ve TCŞ-JCA'nın çağrısıyla Bern merkez tren istasyonu önünde düzenlenen eylemde, Almanca bildiri okundu. Bern DKTM adına yapılan açıklamada ise saldıranların kabul edilemez olduğu ve Türkiye'nin saldırıları sürdüğü sürece sokaklarda direnmeye devam edecekleri belirtildi. Yaklaşık bir saat süren eylem slogan ve zılgıtlarla sona erdi.

MARSİLYA
Fransa'nın Marsilya kentinde alanlara çıkan çok sayıda kişi Türkiye'nin Güney Kürdistan'a yönelik hava saldırıları ve HDP'ye yönelik saldırıları protesto edildi. "Kürtleri öldürmekten vazgeçin", "Avrupa katliama ortak olma" ve "KDP, AKP ile işbirliğini bırak" pankartlarının açıldığı eylemde, "Maxmur, Şengal ve Kandil yalnız değildir" sloganları atıldı. Eylemde DTM adına konuşmalar yapılırken, Fransızca bildiriler okundu.

TOULOUSE
Fransa'nın Toulouse kentinde de Jean Jaurès metrosunda Türkiye'nin Güney Kürdistan'a yönelik saldırıları protesto edildi.

LAVRIO
Yunanistan'ın Lavrio kentinde TCŞ öncülüğünde gerçekleştirilen kitlesel yürüyüşle Türkiye'nin Medya Savunma Alanları, Maxmur Mülteci Kampı ve Şengal'e yönelik saldırıları protesto edildi. Lavrio Kampı önünde bir araya gelen yüzlerce kişi, "Bimire îxanet" yazılı pankart eşliğinde yürüyüşe geçti. "Diktatör Erdoğan", "Bijî berxwedana PKK'ê" ve "Bimire îxanet" sloganlarının atıldığı yürüyüş boyunca Türkiye'nin soykırım saldırılarına ilişkin Yunanca bildiriler dağıtıldı. Lavrio sakinlerinin de alkışlarla destek verdiği yürüyüş, kentin ana caddeleri boyunca devam etti ve Lavrio Meydanı'nda mitinge dönüştü.

Burada konuşan Kürt siyasetçi Burhan Karakoç, Türkiye'nin saldırılarıyla Kürt halkının varlığı ve iradesini hedeflediğini belirterek "Her ne olursa olsun Kürt halkı ve özgürlük mücadelesi boyun eğmemiştir, eğmeyecektir" dedi. Kürdistan'ın dört parçasında gerçekleştirilen barbarca saldırılara dikkat çeken Karakoç, "Saddam ve Hafız Esad gibi diktatörler bu mücadeleye diz çöktürememiş ve tarihin çöp sepetine gitmişlerdir. Bugün Kürdistan dağlarını bombalayanların sonu da böyle olacaktır" diye konuştu.

MÜNSTER
Almanya'nın Münster şehrinde çok sayıda kişi Türkiye'nin işgal saldırılarını protesto etti. Kürt halkının kazanımlarına dönük saldırıların her geçen gün arttığına dikkat çekilen eylemde, dünya kamuoyu ve Avrupa devletlerinin sessizliğine tepki gösterildi.

STUTTGART
Almanya'nın Stuttgart kentinde Türkiye'nin saldırıları protesto edildi. Stuttgart Schlotplatz'da bir araya gelen DTKM, MLKP, Partizan, MLKP/KKÖ, Yeni Kadın, Tevgera Jinên Azad, Tevgera Ciwanên Şoreşger, ATİK ve YDG, Türkiye'nin Maxmur, Şengal ve Medya Savunma Alanları'na yönelik saldırılarına tepki gösterdi. Eylemde yapılan açıklamada, Almanya'nın Türkiye'ye vermiş olduğu silahlarla Türk devletinin Kürdistan'da yürüttüğü kirli savaşın katliamlarla sonuçlandığı belirtildi. Devam eden açıklamada, Birleşmiş Milletler'in güvencesi altında olan bu bölgelere dün gece yapılan hava saldırısında bir hastanenin vurulduğu belirtildi.

KÖLN
Köln Kürt Demokratik Toplum Merkezi ve Köln Viyan Kadın Meclisi'nin çağrısıyla Bahnhofvorplatz'da eylem yapıldı. Eylemde Almanca "Şengal'i savun", "Biz DAİŞ'i yendik, sıra sizin Erdoğan'ı durdurmanızda" pankartlar ile 27 Mayıs günü Türkiye'nin gerçekleştirdiği hava saldırısında yaşamını yitiren PKK Merkez Yürütme Komite üyesi Kasım Engin'in fotoğraflarını taşıdı. YPG, YPJ, TEV-DEM ve TJK-E bayraklarının da taşındığı eyleme AGİF, ICOR, Antifa Enternasyonal, Defend Rojava, Internationale Jugend, Migrantifa NRW ve Türkiye'nin saldırısına karşı dünyanın dört bir yanında sokağa çıkma çağrısı yapan Riseup Rojava da sembolleriyle katıldı.

CENEVRE
Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi önünde gerçekleştirilen eylemde Türkiye ile bu saldırılara karşı sessiz kalarak destek sunan BM nezdinde Avrupa devletleri de protesto edildi. Fransızca bildirilerin okunması sonrası burada kurumlar adına yapılan konuşmalarda Kürt halkının yalnız olmadığı belirtilirken, yapılan bu soykırım saldırılarına karşı topyekün bir direnişle cevap verileceği vurgulandı.

ZÜRİH
İsviçre'nin Zürih kentinde merkez tren istasyonu önünde bir araya gelen yüzlerce kişi Türkiye'nin katliam saldırılarına karşı attıkları sloganlar, taşıdıkları pankart ve dövizlerle Türkiye konsolosluğuna yürüdü. Konsolosluk önünde kurumlar adına yapılan konuşmalarda, "Türk devletinin Medya Savunma Alanları, Maxmur ve Şengal'e yapmış olduğu bombardıman esasında tüm Kürt halkına yapılmıştır. Bu saldırılarla Türk devleti PKK'ye saldırı bahanesiyle 4 parçadaki Kürtlere karşı soykırımı hedeflemiştir" denildi.

BASEL
İsviçre'nin Basel kentinde bir araya gelen yüzlerce kişi Türkiye'nin katliam saldırılarını protesto etmek için bir yürüyüş düzenledi. Eylemciler taşıdıkları pankart ve dövizlerle başta İsviçre devleti olmak üzere Avrupa devletlerinin Türk devletiyle olan gerek ticari anlaşmalar gerekse silah satışlarıyla bu katliama ortak olduklarını vurguladı. Eylem Claraplatz'da sonlandırılırken yapılan konuşmalarda, "İşgal ve katliam saldırıları sonlandırılana dek Kürdistanlılar olarak her gün alanlarda olacağız" denildi. Kürdistanlılar yarın yine İsviçre'de birçok merkezde alanlara çıkarak protesto eylemleri gerçekleştirecek.