17 Mayıs 2024 Cuma

İşgal saldırıları Rojava'da protesto edildi

Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde Türk devletinin Medya Savunma Alanları ve Maxmur kampına yönelik işgal saldırıları yürüyüşlerle protesto edildi.

Kuzey ve Doğu Suriye'de halklar Türk devletinin Medya Savunma Alanları ve Maxmur Mülteci Kampı'na yönelik saldırılarına karşı sokaklara çıktı. Kuzey ve Doğu Suriye'nin Til Temir, Girkê Legê, Tirbespiyê kentleri ile Serêkaniyê ve Waşokanî kamplarında eylem yaptı.

TİL TEMİR
Şehit Aileleri Meclisi önünde biraraya gelen halk Filistin caddesine yürüdü. Filistin caddesinde Kongra Star Yönetim Kurulu Üyesi Meryem Abdullah açıklama yaptı. Abdullah Medya Savunma Alanları ve Maxmur kampına yönelik saldırıları kınadı. Abdullah "Türk devleti uluslararası toplumun gözü önünde bütün anlaşmaları ve kanunları ihlal ediyor" dedi.

GİRKÊ LEGÊ
Şehit Xebat Dêrik Meydanından ilçe merkezine yürüyen kitle "İşgalciliğe hayır", "Yaşasın gerilla direnişi" sloganları attı. Kent meydanında yapılan açıklamada Türk devletinin saldırıları ve KDP'nin işbirliği kınandı. Açıklamada "Topraklarımızı savunmak için sonuna kadar direneceğiz" denildi.

TİRBESPİYÊ
Tirbespiyê'de de halk Gençlik Meclisi önüne yürüdü. Meclis önünde Tirbespiyê Şehit Aileleri Meclisi Üyesi Nûredîn Şakir konuşma yaptı. Şakir, işgalci Türk devletinin saldırılarıyla Kürt halkını yok etmek istediğine dikkat çekti. Şakir "KDP'nin Türk devleti ile iş birliği yapması kabul edilemez. Türk devletinin 90'lı yıllarda yaptığı olayları bir daha tekrarlamak ve Kürtler arasında çatışma çıkarmak istiyor" dedi.

SERÊKANİYÊ VE WAŞOKANÎ KAMPLARI
Serêkaniyê ve Waşokanî kamplarında da halk yürüyüş yaptı. Yapılan yürüyüşlerin ardından yapılan açıklamalarda saldırının bütün Kürdistan halkına ve Kürdistan coğrafyası için tehlike oluşturduğunu, Türk devletinin Kürtler arasında çatışma çıkarmak istediğine ve KDP'nin de işgalcilere destek verdiğine dikkat çekildi.

QAMİŞLO
Yüzlerce Qamişlolu, Mûnir Habib meydanında toplanarak Birleşmiş Milletler'in önüne yürüdü. Yürüyüş boyunca sık sık işgal karşıtı slogan atıldı. Birleşmiş Milletler önünde açıklama yapan Kongra Star'dan Pervîn Mihammed, işgalci Türk devletinin saldırılarıyla kazanımları yok etmek istediğini belirtti. Mihammed "Türk devleti çeteleri gerilla alanlarına saldırıyor ama gerillanın karşısında direnemeyecektir. Türk devleti ve KDP Başur Kürdistanı işgal saldırısı yürütüyor. Rojava halkları Kürdistan Özgürlük Hareketine güç vermeli çünkü Rojava Kürdistanı gerillalar tarafından kurtarıldı" dedi.

Kürt halkının birliğinin önemini vurgulayan Mihammed "Bugün alanlarda dost ve düşmanlarımıza tekrar söylüyoruz. Kürt halkı birlik olmalı. Rojava'daki şehitliklerde Bakur, Başur, Rojhilat ve Rojava'dan gençler yatıyor. Bu yüzden birlik olmalıyız. Bu yüzden zafer direnen gerillanın, direnen kürt halkının olacaktır" şeklinde konuştu.