26 Nisan 2024 Cuma

Irkçı cumhurbaşkanı adayı Zemmour, Paris'te protesto edildi

Fransa'nın başkenti Paris'te 2022 yılında düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylığını açıklayan, ırkçı, göçmen, kadın ve İslam karşıtı söylemleriyle bilinen Eric Zemmour, "Paris seni susturacak" şiarı ile yapılan yürüyüşle protesto edildi.

Fransa cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylığını açıklayan ırkçı Eric Zemmour, başkent Paris'te miting yaptığı uluslararası fuar alanı Parc d'expositions Villepinte ve Barbès'te protesto edildi.

Young Struggle Paris (YS) ve AvEG-Kon'a bağlı ACTİT, Bir-Kar, Acort, TKİP, sendikalar, siyasi parti ve derneklerinde aralarında olduğu 60 kurumun çağrısıyla Barbès'te binlerce kişi toplandı.

'IRKÇI ZEMMOUR DEFOL'
Barbès'te toplanan antifaşist kitle pankart döviz ve sloganlar eşliğinde Villette parkına yürüyüş düzenledi. Irkçılık karşıtı kitle örgütlerinin de destek verdiği yürüyüşte, "Irkçı Zemmour defol", "Zemmour, Le Pen halka hesap verecek", "Tek çözüm devrim" sloganları atıldı, "Müslüman, Hristiyan ve Yahudi hep birlikte Eric Zemmour'a karşıyız", "Nazi defol", "Mültecilerle dayanışmaya", "Sınırları açın", "Herkes Erici Zemmour'dan nefret ediyor" yazılı pankart ve dövizler taşındı.

Eylemin çağrıcılarından olan gençlik örgütü Young Struggle, "Gençlik faşizmi yıkacak", "Paris'ten Rojava'ya tüm gençler antifaşist" yazılı pankartlar taşıdı.

'FAŞİST ZEMMOUR'U SUSTURMAK İÇİN BURADAYIZ'
Eyleme katılan bir Young Struggle üyesi, "Bugün, sermayenin yeni adayı, faşist Zemmour'u susturmak için buradayız. Ona Paris'in devrimin ve antifaşist mücadelenin başkenti olduğunu hatırlatıp, burada yeri olmadığını gösterdik. Ama unutmayalım ki sadece Zemmour yok, Le Pen, Macron ve diğer faşist-kapitalist adaylara karşı aynı isyan ile mücadele etmeye devam etmemiz lazım. Bugün Zemmour ile başladık ama sırf onunla bitirmeyeceğiz" dedi.

'ZEMMOUR KADIN DÜŞMANI'
Eylemde yer alan Riposte antifasciste üyesi de, "Eric Zemmour'un 2022 başkanlık seçimleri için adaylığı resmiyet kazandı. Marine Le Pen'in ki gibi bu adaylık da nüfusun büyük çoğunluğu için tehlikeyi temsil ediyor. Zemmour'un kadın düşmanlığı, geçen bahar birden fazla cinsel saldırıyla suçlanmasında kendisini açık bir şekilde gösterdi. Burjuva medya bu ırkçı adaya kadın düşmanlığını kusması için tüm olanakları sundu. Antisemitistlik yanı sıra LGBTİ'leri hedef alan açıklamalarda bulunarak homofobik olduğunu açıkça sergiledi. Ekonomi planında ise emeklilik yaşını 67'ye çıkarma ve patronları kayıracak şirket gelir vergisinde indirime gideceği açıklamalarında bulunarak işçi düşmanlığını da gösterdi" diye konuştu.

'ANTİFAŞİST CEPHE OLUŞTURMALIYIZ'
Zemmour'un programında en çarpıcı olanın ırkçılık ve İslamofobi olduğunu ifade ederek, savunduğu "göç" politikasının milyonlarca mültecinin ve 'beyaz' olmayanların sınır dışı edilmesi anlamına gelindiğini belirtti, "Bizlere düşen toplumsal bir antifaşist cephe oluşturmaktır" dedi.

Eylem Villette'de sonlandırıldı.

ANTİFAŞİSTLER BANLİYÖ SEFERLERİNİ AKSATTI
Aynı gün antifaşistler, Zemmour'un Parc des expositions de Villepinte'de gerçekleştireceği mitinge katılımı engellemek amacıyla banliyö trenlerinin seferlerini aksatmaya çalıştı.

Paris-Banlieue Antifaşist Derneği'nin Eric Zemmour'un mitingini engelleme çağrısı yapması üzerine, polis, mitingin yapıldığı bölgede halk üzerinde baskı oluşturdu. Kimlik kontrolü ve arama yapan polis 30 kişiyi gözaltına aldı.

Zemmour'un mitinginde bir grup antifaşist (SOS Racisme) "Irkçılığa hayır" yazılı tişörtlerini çıkarınca faşistlerin saldırısına uğradı. Arbede esnasında 5 kişi yaralandı.