26 Nisan 2024 Cuma

İran'da muhalif gazeteci Zam'a idam cezası

İran'da 2017'de ekonomik kriz nedeniyle yaşanan eylemleri tetiklediği için yargılanan muhalif gazeteci Ruhullah Zam'a idam cezası verildi.

İran'da 2017'de ekonomik kriz nedeniyle yaşanan eylemler nedeniyle yargılanan muhalif gazeteci Ruhullah Zam idam cezasına çarptırıldı. Yargı Sözcüsü Golamhüseyin İsmaili, Zam'ın idam edileceğini açıkladı.

Zam'ın kurduğu ve 1 milyon takipiçisi olan AmadNews isimli haber sitesinde İranlı yetkililere dair bilgi ve görüntüler yayımlanmış, bu yayınlar ülke çapına yayılan eylemlerin ateşlenmesinde büyük rol oynamıştı. Bir dönem Tahran'ın meşhur Evin Hapishanesi'nde tutulan Zam, son dönemde iltica ettiği Fransa'nın başkenti Paris'te yaşıyor ve Amerika'nın Sesi'nin Farsça kanalına sık sık konuk oluyordu. Zam'ın kurduğu bir Telegram kanalında da muhalif mesajlar paylaşılıyordu.

İranlı gazetecinin geçtiğimiz yıl Devrim Muhafızları tarafından yapılan "karmaşık bir istihbarat operasyonu" ile ülkeye getirildiği belirtiliyor. Ancak operasyonun ayrıntıları bilinmiyor.