1 Temmuz 2024 Pazartesi

İran'da cumhurbaşkanlığı seçimleri 2. tura kaldı

İran'da cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kaldı. Pezeşkiyan'ın 8.3 milyon, Celili'nin ise 7.1 milyon oy aldığı düşük katılımlı seçimlerin ikinci turu 5 Temmuz'da yapılacak. 

İran'da düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimleri, reformist aday Mesud Pezeşkiyan ve muhafazakar Said Celili'nin çoğunluk sağlayamaması nedeniyle önümüzdeki hafta yapılacak ikinci tura kaldı.

İçişleri Bakanlığı seçim merkezinden gelen son verilere göre, 19 milyondan fazla oy sayımı sonucu Pezeşkiyan 8.3 milyon oyla önde. Onu 7.1 milyon oyla Celili takip ediyor.

Muhafazakar parlamento başkanı Muhammed Bakir Galibaf 2.6 milyon oy ve muhafazakar İslami lider Mustafa Pourmuhammedi 158.314 oy alarak yarıştan elendi. Diğer iki aday, Tahran Belediye Başkanı Alireza Zakani ve hükümet yetkilisi Amir-Hossein Ghazizadeh Hashemi, seçimden çekildi.

SON 4 YILDAKİ BÜYÜK SEÇİMLER GİBİ DÜŞÜK KATILIMLI GERÇEKLEŞTİ
İbrahim Reisi ve diğer yedi kişinin 19 Mayıs'ta helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından, anayasal olarak belirlenen 50 günlük süre içinde yeni bir başkan seçilmesi gerektiği için seçim yapıldı. Cuma günü yapılan seçim, son dört yıldaki tüm büyük seçimler gibi düşük katılımla gerçekleşti. İçişleri Bakanlığı henüz resmi katılım rakamlarını açıklamadı. 5 Temmuz'da yapılması beklenen ikinci turda iki aday arasında daha net bir tercih sunulacağı için katılımın daha yüksek olması bekleniyor.