26 Nisan 2024 Cuma

İngiltere'de yaslı aileler bir araya geldi: Şimdi adalet zamanı

İngiltere'de yakınlarını koronavirüs salgını nedeniyle kaybeden aileler facebook üzerinden bir araya gelerek adalet kampanya başlattı. İngiliz hükümetinin Covid-19 salgını karşısındaki başarısızlığından dolayı hesap vermesi gerektiğini savunan aileler, yakınlarını kaybetmiş tüm aileleri kampanyaya katılmaya çağırdı.

İngiltere'de yeni koronavirüs Covid-19 salgını nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 11 Mayıs itibariyle 32 bin 65. Annelerini, babalarını, çocuklarını salgın nedeniyle kaybeden 30 aile adalet kampanyası başlattı. 11 Mayıs'ta yaptıkları yazılı açıklamayla kampanya startını kamuoyuna duyuran aileler, Boris Johnson liderliğindeki muhafazakar hükûmetin salgın sürecinde izlediği politikalarla akrabalarının ölümlerine katkısı olduğunu belirtti. Açıklamada, adalet arayışlarının sorumluların hesap vereceği güne kadar devam edeceği vurgulandı.

Kampanya imzacılarından Matt Fowler, Jaguar Land Rover şirketinden tasarım mühendisi olarak emekli olan 56 yaşındaki babası Ian gibi yüzlerce ailenin, hükümetin 23 Mart'tan önce sürü bağışıklığı politikası izlemesi ve bu nedenle gerekli önlemleri almaması nedeniyle gereksiz yere koronavirüse maruz kaldığına inandıklarını söyledi.

Şimdilik 30 aileden oluşan grup, kendileri gibi düşünenlerin kampanyaya aktif olarak katılmaları çağrısını yaparken, hukukçulardan da yasal ve resmi işlemler hakkında kendilerine destek verilmesini istedi.

Babası için "O, ailemin hayatı ve ruhu idi ve kaybı hepimizi üzdü" diyen Fowler, eğer hükümet sağlık uzmanlarının uyarılarını dikkate alsaydı ve önlemleri sadece bir hafta önce bile başlatsaydı, virüse maruz kalan insan sayısının çok çok az olacağı gerçeğini görmemezlikten gelemeyeceğini ifade etti. Fowler, "Bu grup, virüsten etkilenen kişilerin birbirlerini desteklemesi ve adalet için birlikte çalışması için kurulmuştur" diye ekledi.

'ŞİMDİ ADALET ARAMA ZAMANI'
72 yaşındaki fotoğrafçı babası Stuart'i 2 Nisan'da kaybeden Jo Goodman ise ailelerin gelecekte herhangi bir kamu soruşturmasında temsil edilmesi gerektiğini belirtirken, şunları söyledi:

"Şimdi cevap ve adalet arama zamanı. Virüs hala yayıldığı için hükümet şu anda attığı adımlarla bile kaybımıza daha fazla travma ekliyor. Boris Johnson'ı televizyonda alınan önlemlerin gevşetilmesine ilişkin konuşma yaparken izlerken çok öfkeliydim, çünkü çok daha fazla ailenin bizim gibi acı çekeceğini hissediyorum. Zira ölümlerin düşmesini bir başarı olarak gösterirken aynı zamanda daha güçlü bir ülkeden söz eden Johnson, benim gibi kayıplarımızın acılarıyla yüzleşemeyenlerin acılarına tonlarcasını ekliyor" dedi.

Goodman, Covid-19'un Çin'den yayılmaya başlamasından ve İspanya ve İtalya'da ciddi salgınlara neden olmasından sonra, hükümetin ilk planının virüsün sürü bağışıklığı biçiminde ilerlemesine izin verdiğini ve hemen önlemlerin alınmasına izin verilmediğini söyledi.

Goodman, "Hükümeti adalete teslim edebileceğimiz zamanın geleceğine inanıyoruz. Bu grup, bu hükümet başarısızlıklarından etkilenen aileleri bir araya getirmenin bir yoludur, onları sevdiklerimizin kaybından ancak bu şekilde sorumlu tutabiliriz ve hesap sorabiliriz" dedi.