25 Nisan 2024 Perşembe

IMF'den gözlem notları: Belirsizlik yüksek

IMF, G20 öncesi uyarılarda bulundu. Belirsizliğin hâlâ yüksek olduğu ve salgın öncesi rakamlara dönüşün çabuk olmayacağı ifade edilirken, küresel ekonomimin yüzde 4,9 daralacağı tahmini yeniden hatırlatıldı.

Uluslararası Para Fonu (IMF), 18 Temmuz'da sanal ortamda gerçekleşecek G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı öncesi "G20 Gözlem Notu" raporunu yayımladı. IMF raporda salgının yeni bir aşamaya girdiğini ve küresel ekonomik faaliyetin çok düşük bir seviyeden toparlanmaya başladığını belirtti.

"Pandemi yeni bir aşamaya girdi" mesajı verilen raporda, sosyal mesafe uygulamalarının bir süre daha devam etmesinin muhtemel olduğu bildirildi.

'KÜRESEL EKONOMİ YÜZDE 4,9 DARALACAK'
Raporda ekonomide hafif bir toparlanma görüldüğü ve finansal koşulların kapsamlı politika destekleriyle rahatladığı kaydedildi. Emtia fiyatlarının istikrar kazandığı ya da arttığı belirtilen raporda, küresel ekonominin bu yıl yüzde 4,9 daralmasının beklendiği tekrar hatırlatıldı ve "Gelecek yıl ılımlı bir toparlanma bekleniyor, iflaslar ve devam eden işsizlik görünüm üzerinde olası iz bırakacak. Yoksulluk ve eşitsizlik daha da kötüleşecek" ifadeleri kullanıldı.

'BELİRSİZLİK ÇOK YÜKSEK'
IMF, yeniden açılan ekonomilerde beklenenden daha hızlı bir toparlanma olabileceğini vurgularken, belirsizliğin yüksek olduğu fakat tedaviler ile aşılardaki tıbbi atılımların güven ve faaliyeti artırabileceğini aktardı. Raporda "Hastalığın daha da yayılması daha geniş çapta bozulmaya yol açabilir" denildi ve politika yapıcıların dirençli ve kapsayıcı bir toparlanma için salgın sürecinde verilen desteklerin sürdürülmesi gerektiğinin altı çizildi. Ayrıca işsizlik oranlarının yüksek olduğu ve kriz öncesindeki seviyelere hızlıca dönmenin mümkün olmadığı da kaydedildi. IMF, işsizlik sigortası ve sosyal korumanın hâlâ gerekli olduğunu vurguladı.

'TEMEL ÜRÜNLERDEKİ KISITLAMALAR KALKMALI'
Büyümenin yeniden canlandırılması için G20'nin kolektif çabalarının önemli olduğu vurgulandı ve temel ürünler üzerindeki ticaret kısıtlamalarının kaldırılması gerektiği ifade edildi. IMF, ayrıca yayınladığı "G20 Eylem Planı Uygulama Raporu"nda ise G20'nin Covid-19'un yayılmasını önlemek ve ekonomik etkisini sınırlamak için çalıştığı belirtildi.