3 Mayıs 2024 Cuma

Hükümetin istifası halkı durdurmaya yetmedi

Kazakistan'da sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) fiyatlarının tırmanmasının ardından sokağa dökülen halkı doğalgaz fiyatlarının aşağı çekilmesi ve hükümetin istifası da durduramadı. Bugün de devam eden ve ülkenin her tarafına yayılan protestolarda halk, pek çok önemli devlet dairesini işgal etti. Devlet Başkanı Tokayev ise ne olursa olsun başkentten ayrılmayacağını belirtti.

Kazakistan'da akşamdan bu yana sıvılaştırılmış doğalgaz fiyatlarının artması sonucu sokaklara dökülen ve "Hükümet istifa" çağrılarında bulunan halkı, hükümetin istifası da durduramadı. Ülkenin Almatı kentinde ve Mangistav bölgesinde başlayan eylemler bugün başkent Nur-Sultan da dahil olmak üzere pek çok şehre yayıldı. Başta Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev'in Almatı'daki konutu olmak üzere ülke çapında çeşitli belediye binalarını işgal eden halk, polisin ses bombalı ve biber gazlı sert saldırılarına rağmen eylemlerini sürdürdü. Devlete ait pek çok aracı ele geçiren halk, polislerin geri çekilmesini sağladı. Almatı'daki Devlet Başkanlığı konutundan dumanların yayıldığı, etraftan silah ve patlama seslerinin duyulduğu bildirildi.

Bugün itibariyle Başkent Nur-sultan'da da OHAL ilan edildi. Almatı kentine giriş ve çıkışlar tamamen kapatılırken, başkente de kısıtlama getirildi.

'NE OLURSA OLSUN BAŞKENTTEN AYRILMAYACAĞIM'
Devlet Başkanı Tokayev ise, ne olursa olsun başkentten ayrılmayacağını açıkladı. Yaptığı açıklamada ayrıca daha öncesinde ilk devlet başkanı Nursultan Nazarbayev'in üstlendiği Güvenlik Konseyi Başkanı görevini bugünden itibaren kendisinin üstleneceğini belirten Tokayev, sokağa dökülen halka provakasyona gelmemelerini, içlerinde holigan unsurlar bulunduğunu öne sürdü ve bu eylemlerin titizlikle planlanmış komplolar olduğunu iddia etti.