19 Mayıs 2024 Pazar

Hollanda'da iklim için karar

Hollanda Yüksek Mahkemesi, 2020 yılında devletin sera etkili gaz emisyonlarını yüzde 25 oranında azaltmasına hükmetti.

Hollanda'da çok sayıda çevreci örgüt devletin iklim değişikliğine karşı yeterli çaba göstermemesine yönelik yaptığı başvuru sonucunda, Yüksek Mahkeme 2020 yılına kadar devletin sera etkili gaz emisyonlarını dörtte bir oranında azaltılmasına hükmetti.

Lahey'deki mahkemenin kararında daha önce yargı tarafından alınan aynı yöndeki iki karar da onandı. Yüksek Mahkeme kararında, "Biliminsanlarının ve uluslararası toplumun üzerinde uzlaştığı 'gelişmiş ülkelerin 2020 yılına kadar emisyonlarını yüzde 25 ile 40 arasında azaltmaları gerektiği' yönündeki karar oldukça önemlidir" denildi.

Kararda ayrıca daha önce Temyiz Mahkemesi'nde alınan ifadelere de yer verildi. Söz konusu önceki kararda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) kapsamında Hollanda devletinin emisyon oranlarını 1990 düzeyine oranla yüzde 25 azaltması hedefini yakalaması zorunluluğu olduğuna dikkat çekildi.

'GEZEGEN İÇİN BÜYÜK BİR ZAFER'
Hollanda'da iklimsel değişikliklere karşı acilen önlem alması talebiyle 2015 yılında 900 kişi ile Urgenda adlı kuruluş yargı yoluna gitmişti. Karara ilişkin Urgenda'nın Twitter sayfasından yapılan açıklamada, "Tarih yazıldı" denildi. Açıklamada, kararın gezegen için büyük bir zafer olduğu vurgulandı.

İklim aktivistleri tarafından karar olumlu karşılanırken, Greenpeace de bir açıklama yaptı. Greenpeace temsilcilerinden Faiza Oulahsen, "Bu karar iklim adaleti için dev bir zaferdir. Hollanda hükümeti hemen harekete geçmeli; kaybedecek zaman yoktur" dedi. Oulahsen, ülkede kömürle çalışan elektirik  santrallerinin kapatılması ve hayvan yetiştiriciliğinin sınırlandırılması çağrısı da yaptı.