24 Nisan 2024 Çarşamba

Hindistan'da çiftçiler bir kez daha sokaklarda

Hindistan'da Modi iktidarının tarım yasalarına karşı mücadele eden çiftçiler, eylemlerinin birinci yılında bir kez daha sokağa çıktı. Modi, yasaların çekileceğini de açıklasa da çiftçiler, "Bu adama güvenmiyoruz" diyerek, yasalar resmen geri çekilene kadar eylemlerini sürdüreceklerini açıkladı.

Hindistan'da küçük toprak üreticilerine devlet desteğini sona erdiren ve büyük sermaye gruplarının karlarını arttıracak yasa düzenlemelerine karşı onbinlerce çiftçi sokaklara çıktı. Hindistan Başbakanı Narendra Modi kısa bir süre önce üç tarım yasasını geri çekeceğini açıklamış ancak şu ana kadar yasalar yürürlükten kaldırılmamıştı.

Modi iktidarının yasa düzenlemelerine karşı eylemlerinin birinci yılında Hindistan genelinde çiftçiler yine sokaklardaydı.

Seçimler yaklaşırken açıklama yapan Hindistan Başbakanı Modi, yasaları geri çekeceğini açıklarken, çiftçi sendikaları yasalar resmen geri çekilene kadar eylemlerine devam edeceklerini açıkladı.

Modi hükümeti, Eylül 2020'de tarımı "modernleştirme" adı altında, küçük toprak üreticilerini sermayenin sömürüsüne zemin hazırlayan üç yasayı yürürlüğe koymuştu. Hükümet, yasaların çiftçilerin gelirlerini artıracağını ve ürünlerini satarken daha fazla seçenek sunacağını iddia ederken, çiftçi sendikaları, yasaların birkaç özel şirketin Hindistan'ın geniş tarım sektörünü kontrol etmesine neden olacağını vurgulamıştı.

Geçen yıl Kasım ayında çoğu Punjab, Haryana ve Uttar Pradesh eyaletlerinden gelen yüzbinlerce çiftçi, Yeni Delhi'ye yürümüştü. Çiftçilerin başkent Yeni Delhi'ye girişlerine izin verilmemiş, yüzbinlerce kişi bunun üzerine şehre giden üç ana otoyolda kamp kurmuştu. Bir yıldır eylemlerini sürdüren çiftçiler, Modi'nin evlerine dönme çağrısına bir kez daha eylem yaparak yanıt verdi.

'BU ADAMA GÜVENMİYORUZ'
Başkent Yeni Delhi'nin eteklerindeki Ghazipur'daki eylem alandaki çiftçilerden 87 yaşındaki Abdesh Kumar Jha, Modi'yi kastederek "Bu adama güvenmiyoruz" dedi. Yasalarla ilgili Mecliste iptal kararı çıkana kadar eylemlerini sürdüreceklerini söyledi.

Batı Uttar Pradesh'te bir çiftçi lideri olan Tikait, Modi hükümetinin taleplerini kabul etmezse, yaklaşan seçimlerde Hindistan Halk Partisi'ne (BJP) karşı kampanya yürüteceklerini söyledi, "Bu hükümet bizi dinlemezse, siyasi gücünü aldığı alanlarda ona karşı çalışacağız" dedi.

'MODİ'YE OY VERDİĞİM İÇİN PİŞMANIM'
Uttar Pradesh'teki Mathura'dan 74 yaşındaki Kishan Singh, Modi'nin oy almak için tarım yasasını geri çekeceğini açıkladığını belirterek, "Bu hükümet ve Başbakan tüm taleplerimizi kabul etmedikçe evlerimize dönmeyeceğiz" diye konuştu. Singh, son iki seçimde Modi'nin Hindistan Halk Partisi'ne oy verdiğini ancak kararından pişmanlık duyduğunu da belirtti.

Çiftçiler, tarım yasasının yanı sıra sulama için kullanılan ücretsiz veya sübvansiyonlu elektrik haklarını ellerinden alacak yasa taslağının geri çekilmesini de istiyor. Ayrıca, bir yıldır süren eylemlerde yaşamını yitiren 700 çiftçinin aileleri için tazminat talep ediliyor.