17 Mayıs 2024 Cuma

Hewlêr'e gitmek isteyen heyet Düsseldorf Havaalanı'nda gözaltına alındı

Irak Federe Kürdistan Bölgesi'nde temaslarda bulunmak için oluşturulan heyet, Alman polisi tarafından havaalanında engellendi. Aynı saatlerde Hewlêr Havaalanı'nda Almanya Sol Parti Milletvekili Hakan Taş da gözaltına alındı.

Sol Parti Hamburg Meclis Grubu Başkan Yardımcısı ve eyalet Milletvekili Cansu Özdemir'in de aralarında bulunduğu 27 kişiden oluşan heyet, Irak Federe Kürdistan Bölgesi başkenti Hewlêr'e gitmek üzereyken Düsseldorf Havalimanı'nda Federal Kiriminal Dairesi (BKA) yetkililerince gözaltına alındı.

Gözaltına alınanların ifade işlemlerine başlandığı belirtildi. Almanya milletvekillerinin de aralarında bulunduğu heyette yer alan 7 kişiye yurtdışı yasağı getirildiği kaydedildi.

'HEYET PENCERESİZ BİR YERDE SAATLERCE ALIKONULDU'
Özdemir yaptığı yazılı açıklamada, Irak Federe Kürdistan Bölgesi başkenti Hewlêr'e gitmek üzere bu sabah 08.00'de BKA yetkililerince durdurulduğunu ifade ederek "Heyet, havalimanında penceresiz bir yerde saatlerce alıkonuldu. Heyette yer alanların tek tek ifadeleri alındı. Gerekçe olarak da heyette bulunanların geçmişteki siyasi faaliyetleri gösterildi. Delegasyonu engellemek için bütün planlar önceden hazırlanmış. Heyettekilerin valizleri dahi arandı" dedi. 

'AĞIR SUÇ İŞLEMİŞ KİŞİLERE YAPILAN MUAMELE YAPILAMASI KARŞISINDA ŞAŞKIIZ'
Sol Parti Hamburg Meclis Grubu Başkanı Sabine Boeddinhaus ise yaptığı yazılı açıklamada söz konusu durumdan dolayı şaşkınlık duyduğunu ifade ederek "Seçilmiş milletvekillerinden oluşan siyasi heyete Alman güvenlik birimleri tarafından ağır suç işlemiş kişilere yapılan muameleler gibi işlem yapılması karşısında şaşkınız. Temel hak ve özgürlükler dikkate alınmadı. Katılımcıların havalimanında derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Erdoğan'ın hizmetindeki özgürlüğü mahrum etme durumu derhal açıklanmalı ve bunun da sonucu olmalı" dedi. 

'TÜRKİYE-ALMANYA ARASINDAKİ İLİŞKİLERE SIKINTI VERMEMEK AMACIYLA'
Boeddinghaus yaptığı açıklamada ayrıca konu ile ilgili olarak BKA yetkilileri ile görüştüğünü ve heyette bulunanların alıkonma gerekçelerinin ise "Türkiye-Almanya ilişkilerine sıkıntı vermemek amacıyla PKK'nin koruyucu kalkanlarını önlemek amacıyla gerçekleştirdiklerini" olarak belirtildiğini söyledi.

İSTİHBARAT FOTOĞRAFLADI
Düsseldorf Havaalanı'nda gözaltına alınan heyet arasında bulunan Hamburg Sol Parti Grup Eşbaşkanı Cansu Özdemir, Hawar Haber Ajansı'na (ANHA) yaşananlarla ilgili bilgi verdi. Cansu Özdemir, şunları aktardı: "Havaalanına ilk girdiğimiz andan itibaren fotoğraflarımız çekildi bunların istihbarat tarafından yapıldığını düşünüyoruz. Türk istihbaratı açık bir şekilde fotoğraflarımızı çekiyordu, kendilerini bize göstermek istiyorlardı. Uçağa giderken kontrolden geçtikten sonra polisler bizi çembere alarak, kapalı bir odaya götürdü. Her birimizi ayrı ayrı odalara aldılar. Alman polisi kimlik ve pasaportlarımızı elimizden aldı."

GEREKÇE: TÜRKİYE İLİŞKİLERİ
Polislere milletvekili olduğunu söylemesine rağmen tutumlarının değişmediğini belirten Özdemir, "'Vekil olsanız dahi size özel bir prosedür uygulamayacağız' dediler. Avukatlar devreye girince bana yönelik soruşturmayı geri çektiler. Fakat diğer arkadaşlarımıza yönelik aşırı baskı uyguluyorlar. Barış Heyeti'ne karşı şöyle bir suçlama var: 'Siz canlı kalkan olarak PKK'nin stratejisine bağlı bu eylemi gerçekleştiriyorsunuz. Gidip Irak'ta canlı kalkan olacaksınız.' Alman polisi bize yaptığı açıklamada, bu tarz eylem ve etkinliklerin Almanya ve Türkiye arasındaki ilişkileri negatif etkileyeceğini söyledi" diye konuştu.

YURT DIŞI YASAĞI
Alman devletinin asıl amacının heyetin uçağı kaçırmasını sağlamak olduğuna dikkat çeken Cansu Özdemir, "Biz gözaltına alınıp pasaportlarımıza el konulduktan sonra uçaktan bagajımız alındı. Uçağa yetişen arkadaşlarımız pilotun açıklama yaptığını, 27 kişinin eksik olduğunu neden polis tarafından tutulduğunu bilmediğini söyledi. Gözaltına alınan arkadaşlarımızın bir kısmı serbest bırakıldı. Arkadaşımızın ifade işlemleri devam ediyor. Birçok arkadaşımıza yurt dışı yasağı verildi" ifadelerini kullandı.

Mücadelelerini her alanda sürdüreceklerini ifade eden Cansu Özdemir, "Güney Kürdistan'da süren işgale karşı yola çıkmıştık. Gözaltına alındık, bütün arkadaşlarımızın serbest bırakılmasından sonra bir değerlendirme yapıp, eylem planı çıkartacağız. Şu ana kadar Yeşiller Partisi'nden ve birçok kesimden destek mesajları aldık. Güney Kürdistan'a yönelik işgal saldırısına karşı her alanda mücadelemiz sürecek. Almanya'da bir kamuoyu oluştu, bundan sonra bu eylemleri her yere taşıyacağız" dedi.

HEWLÊR'DE GÖZALTI
Öte yandan aynı saatlerde Hewlêr Havaalanı'nda Die Linke (Sol Parti) Milletvekili Hakan Taş'ın da KDP asayişi tarafından gözaltına alındığı bildirildi.

Heyet, Irak Federe Kürdistan Bölgesi'nde giderek, Türkiye'nin sınır ötesi operasyonlarına ve KDP'nin tutumuna ilişkin olarak bir dizi temaslarda bulunacaktı.