19 Nisan 2024 Cuma

Hesekê'de IŞİD'e karşı temizlik operasyonu sürüyor

IŞİD tutuklularının bulunduğu Sinaa Hapishanesi'ne yönelik kapsamlı saldırı ile Zihûr ve Xiwêran mahallerinde yaşanan 3 günlük çatışmanın ardından, DSG operasyonu hapishane içine yöneldi.

IŞİD çete mensubu, Perşembe günü akşam saatlerinde 5 bin tutuklu IŞİD'linin bulunduğu Sinaa Hapishanesi'ne bombalı araçlar ve öncesinde bölgeye oluşturulan gizli hücreler aracılığıyla saldırı başlatmıştı.

Bomba araç saldırısı ile hapishane duvarı yıkılırken, Zihûr Mahallesi'nde toplanan çeteler hapishaneye yönelik saldırıya geçmişti. İçeride ki tutuklu IŞİD'liler de aynı saatlerde isyan çıkararak kaçmaya çalışmıştı.

İç Güvenlik Güçleri, Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) desteğiyle saldırıyı boşa çıkardı. Çetelerin planladığı kitlesel kaçış planı engellenirken, hapishane duvarını yıkıp yakınlardaki binaları saklanan çeteler yakalandı. Hapishaneye yönelik saldırıları püskürtülen çeteler de Xiwêran, Zihûr ve Meqabir mahalleleri ile hapishane yakınlarındaki binalara mevzilendi. Yanlarında getirdikleri silah ve cephaneler ile devam ettirebildikleri kadar çatışmayı sürdürdü.

Üç gün boyunca İç Güvenlik Güçleri ve DSG ve saldırıyı gerçekleştiren IŞİD çeteleri arasında yoğun çatışmalar yaşandı. DSG güçlerinin mahallelerdeki temizlik operasyonları esnasında 160'tan fazla çete mensubu öldürüldü.

Mahallelerdeki arama-tarama operasyonları sürerken, Hesekê kent genelinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Heseke halkı da, çetelerin olası kaçışlarını engellemek için mahalle girişlerinde Toplumsal Özsavunma Güçleri (HPC) ile birlikte nöbet tuttu.

Mahallelerdeki operasyon çember daraltma yöntemi ile sürdürülürken, çatışmalar bugün itibariyle durmuş durumda. DSG, 10 bin savaşçının katılımıyla bölgede arama tarama çatışmaları gerçekleştirirken, operasyonun yönü içerisinde DAİŞ tutuklularının isyan çıkardığı hapishaneye çevrildi. Gün içinde hapishane çevresinde yoğun çatışmalar yaşandı.

DSG Genel Komutanlığı dün akşam yaptığı açıklamada, 3 gün süren çatışmalarda 175 çete mensubunun öldürüldüğünü belirtti. Bunlar arasında hapishaneye yönelik saldırıya katılan 160 DAİŞ çetesi mensubu ile hapishaneden kaçmaya çalışan 15 çete mensubu bulunuyor.

DSG, üç gün süren çatışmalarda 27 İç Güvenlik Güçleri ve DSG savaşçısının şehit düştüğünü açıkladı.

Hapishaneden kaçmaya çalışan 100'den fazla çete mensubu ile saldırıyı dışardan katılan 10 çetecinin yakalandığını ifade etti.

DSG HAPİSHANE OPERASYONUNDA KUŞATMAYI DARALTIYOR
İç Güvenlik Güçleri, Xiwêran Mahallesi'ndeki Sinaa Hapishanesi çevresini kontrol altına alırken, DSG güçleri hapishanede tam kontrol sağlamak için operasyon başlattı. Hapishane içinde çok sayıda çete teslim oldu. İçerideki koğuşlarda isyan çıkaran çetelerin, tutuklu olan çocukları canlı kalkan olarak kullandığı belirtildi. Sayıları 700 civarında olan bu çocuklar, hapishane içinde farklı hücrelerde tutuluyordu.

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanlığı, DAİŞ çetelerinin Sinaa hapishanesi'ne yönelik saldırının Türk devletinin Ayn İsa, Zirgan ve Til Temir'de yönelik saldırıları ile eşzamanlı başladığına dikkat çekti.

Teslim alınan çetelerin ifadelerine yer veren DSG Genel Komutanlığı, saldırıda kimileri işgal altındaki Serêkaniyê ve Girê Spî'den, kimileri Irak'tan gelen tarafından gelen 200 çete mensubunun yer aldığını, 6 aylık hazırlık döneminde bu çetelerin Xiwêran Mahallesi'ne yerleştiğini kaydetti.

Hapishane dışında Xiwêran ve Zuhûr mahalleleri ile Panorama Meydanı'nda yoğun çatışmalar yaşandığını hatırlatan DGS Genel Komutanlığı, "DAİŞ çetelerinin temizlenmesi için QSD ve İç Güvenlik Güçleri üyesi 10 bin savaşçının katılımıyla operasyon başlatıyoruz. DAİŞ'in gizli hücreleri ile Hesekê, Reqa ve Dêrezor'da karmaşa çıkarmaya çalışan çetelere karşı geniş bir operasyon başlatılacak" diye belirtti.

ÖZERK YÖNETİM: DÜNYA DEVLETLERİ IŞİD'Lİ VATANDAŞLARINI ALMALI
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Genel Meclisi, Hesekê'deki saldırıya ilişkin açıklamasında, Çetelerin saldırısının temel amacının "Hesekê'yi kontrol etmek ve çeteler ile Hol Kampı ve Til Temir arasında bir koridor açmak" olduğunu belirtti.

Türk devletinin her fırsatta Özerk Yönetimi zayıflatmayı ve işgali bölgelerini artırmayı hedeflediği belirtilen açıklamada, farklı devletlerin vatandaşları olan DAİŞ çetelerini ülkelerine götürmesi gerektiği vurgulandı.