6 Mayıs 2024 Pazartesi

Hanau katliamının 4. yılında eylemler

Hanau katliamının 4. yılında Almanya ve Avusturya başkentlerinde yapılan yürüyüş ve eylemlerde ırkçılığa ve faşizme karşı mücadeleyi yükseltme çağrısı yapıldı.

Almanya'nın Hanau kentinde 19 Şubat 2020'de meydana gelen katliamın yıldönümünde Almanya ve Avusturya'da anmalar düzenlendi. Katledilenlerin anıldığı etkinliklerde, ırkçılığa ve faşizme karşı mücadelenin süreceği vurgulandı.

ALMANYA
Almanya'nın Stuttgart kentinde Marien Platz'da katledilenlerin fotoğrafları mumlarla birlikte meydana asıldı. Saygı duruşuyla başlayan anma etkinliğinde birçok kurum temsilcisi söz alarak, katilamı lanetledi, mücadele çağrısı yaptı.

Young Struggle temsilcisi, şu ifadeleri kullandı: "Başta Almanya olmak üzere tüm Avrupa genelinde göçmenlere yönelik katliamları durdurmak için ırkçılığa ve faşizme karşı birleşik mücadeleyi büyüteceğiz. Young Stragle olarak gençliğe ve tüm halklara yükselen milliyetçiliğe ve ırkçılığa karşı barikat olmaya, faşizme karşı sokağa, alanlara çıkmaya çağırıyoruz."

Konuşmaların ardından yapılan yürüyüşle anma sona erdi.

AVUSTURYA
Avusturya'nın başkenti Viyana'da katledilenlerin isimleri anıldı. Saldırı gecesi polis ve sonrasında devletin failleri korumaya yönelik politikalarına tepki gösterilen konuşmalar ve faşizme karşı atılan sloganlarla yüzlerce kişinini katılımıyla bir yürüyüş gerçekleşti. Göçmenlerin yoğun yaşadığı mahalleye kadar süren yürüyüşün ardından katledilenler anısına mum yakıldı, kısa bir açıklama yapıldı.

AVEG-KON'a yapılan konuşmada, "Açıktık ki Hanau'daki saldırı bir uyanış çağrısıydı. Bugün de bizim için bir uyanış çağrısı olmalı. Bir başka saldırıya daha şahit olmayı ve umutsuzca beklemeyi göze alamayız. Sertleştirilen iltica politikaları ve büyüyen faşist hareketin ardından, şimdi ileriye doğru bir adım atma zamanıdır. Bu çağrıya cevap verelim. Fatih için, Vili için, Kaloyan için, Hamza için, Mercedes için, Gökhan için, Said Nesar için, Sedat için, Ferhat için! Faşizme karşı hep birlikte" denildi.

Sosyalist gençlik örgütü Young Struggle (YS) adına yapılan konuşmada ise şu ifadeleri kullandı: "Olayın kendisine daha yakından baktığımızda sorunun ne kadar derin olduğunu görebiliriz: Polis, göçmenlere yönelik baskınları daha kolay gerçekleştirebilmek için bir nargile barının acil çıkışlarının kapatılmasını ayarladı. 19 Şubat'ta kapatılan kaçış yolu Hanau'daki göçmenlerin hayatına mal oldu."