19 Mayıs 2024 Pazar

Hamburg'ta ekonomi kriz ve pandemi önlemleri protesto edildi

Hamburg'da Solidaritätsnetzwerk, Young Struggle ve AGİF üyeleri, ekonomi krizi ve pandemi önlemlerini protesto etti.

Almanya'nın Hamburg kentinde Solidaritätsnetzwerk, Young Struggle ve AGİF üyeleri, ekonomi krizi ve pandemi önlemlerini protesto etti. Merkezi tren istasyonunda stand açarak bildiri dağıtan sosyalisler "Krizin sorumlusu kapitalist sistemdir. Onun yükünü biz çekmeyeceğiz" dedi.

Young Struggle adına yapılan konuşmada "Kapitalist sistem Covid-19 pandemisinden öncede büyük bir kriz içindeydi. Covid-19 pandemisiyle bu krizi büyüdü. Pandemiyi yaratan kâr odaklı işleyen kapitalist sistemdir. Ormanları yok eden, doğayı talan eden, iklimi kirleten, gıdalara kimyasal karıştıran bu sistem, her türlü virüsün çıkmasına ve yayılmasına yol açmaktadır. Kapitalist sistem, insana biraz değer verseydi yüzbinlerce insan ölmeyebilirdi. Özellikle bakım ve huzurevlerinde on binlerce insan ölüme terk edilmezdi. Kapitalist sağlık sistemi, halkın sağlığını koruyacak şekilde düzenlenseydi, yüzbinlerce insan ölmezdi. Ancak devlet tekeller daha fazla kar etsinler diye sağlık sistemini özelleştirdi ve tekellere devretti. Pandemi sürecinde kapitalist sağlık sisteminin iflas ettiğini gördük.Pandemiyle de kapitalist sistemle de mücadele etmenin yolu birlikte mücadele etmektir" denildi.

AGİF adına yapılan konuşmada ise "Kapitalist devletler salgını kendileri ve büyük tekeller için bir fırsata çevirdiler. Bir yandan sokağa çıkma yasakları ve toplumda estirdikleri psikolojik terör ile insanları evlerine kapatmaktalar, diğer yanda ekonomilerini ayakta tutmak için işçileri üretim yapmaları için fabrikalara göndermeye devam etmekteler. İşçilere ya Covid-19 salgınından ölmeyi ya da açlıkla karşı karşıya kalmayı seçenek olarak sunmaktalar. Demokratik hak ve özgürlüklerimizin kısıtlanmasını, yasaklanmasını ret ediyoruz. Pandemiye karşı gerekli hijyen kurallarına dikkat ederek, sömürüsüz ve baskısız bir dünya için mücadeleye devam ediyoruz" diye belirtildi.