8 Mayıs 2024 Çarşamba

Hamburg'da antifaşistlerin yargılanması protesto edildi

Hamburg'da üç yıl önce G20 zirvesine karşı yapılan protestoları engelleyemeyen Alman devleti, tutsak ettiği beş 5 antifaşisti yargılamaya başladı. Antifaşistlerin yargılanması, kitlesel bir eylemle protesto edildi.

Emperyalist G20 zirvesine karşı günlerce yapılan eylemleri engelleyemeyen Alman devleti, eylemlere katıldıkları iddiasıyla yaşları 18'in altında olan 5 genci tutuklamıştı. Üç yıldır tutsak olan gençlerin duruşmalarına 3 Aralık günü protestolar eşliğinde başlandı.

Duruşmaların başladığı gün mahkeme salonunda yapılan eylemin ardından 5 Aralık Cumartesi günü Hamburg merkezinde binlerce kişinin katıldığı bir yürüyüş düzenlendi. Hamburg ana istasyon önünde toplanan kitle, polisin Lübeck'ten gelen bir grubu istasyondan çıkmasını engellemesi üzerine, kitle sloganlarla engellenen kitlenin bırakılmasını istedi. Tepkiler sonuc verdi gelen kitle serbest bırakıldı ve yürüyüşe geçildi.

Hamburg şehir merkezinde saatlerce süren ve polise öfkenin yağdığı eylemde, aralarında antifaşistlerin de yargılandığı mahkeme önünde olmak üzere bir çok noktada eylemler yapıldı.

En önde "Onların sınıfsal yargısına savaş" pankartının yanı sıra onlarca pankart ve döviz taşındı. Ajitasyon konuşmaları ve sloganlara tutsaklarla dayanışma dile getirildi. Yürüyüş boyunca yapılan konuşmalarda G20'ye karşı mücadelenin meşruluğu savunuldu ve devletin baskısına karşı antifaşist dayanışmanın süreceği vurgulandı.

AvEG-Kon ve ATİK'in de aralarında olduğu birçok antifaşist örgüt yürüyüşe katıldı. Eyleme katılan gençlik örgütü Young Struggle adına yapılan konuşmada 'G20'ye karşı direnişin meşru olduğu, asıl yargılananların G20 olarak toplananlar olduğu, savaşlar ve kapitalist sömürü arasına sıkıştırılan bizler için emperyalizme karşı mücadele etmek görevdir' ifadeleri kullanıldı.

Yaşları 19 ile 21 arasındaki antifaşistlere karşı polis, şimdiye kadar yaydığı propagandaya uygun bir suç delili bulamadığından, antifaşistler üç yıl sonra yargılanmaya başlandı. Duruşmada, antifaşistlere Hamburg'un Rondenbarg semtinde yapılan ve 150-200 civarında G20 karşıtının katıldığı siyahlar giyinmiş bir grubun içinde oldukları iddia edildi. İçlerinde henüz 18 yaşına girmemiş olanların olduğundan dolayı duruşmaların kamuoyuna kapalı yapıldığı yargılamanın aylarca sürmesi bekleniyor.

ANAYASA KORUMA TEŞKİLATI YÜRÜYÜŞÜ ENGELLEMEYE ÇALIŞTI
Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın günler öncesinden yürüyüşe katılanlarında 'aşırılarla aynı safta olacağını ve suç işleyeceğini' ifade ederek yürüyüşe katılmama çağrısı yaptı. Medya üzerinden katılımcıları kriminalize etmeye yönelik propaganda yapan Teşkilat, diğer eyaletlerden de yüzlerce polisi Hamburg'a yığdı. Polisin eylemcileri tacizine rağmen yürüyüş gergeçleştirdi.