3 Mayıs 2024 Cuma

Hamas'tan üç aşamalı ateşkes taslağı

Hamas, Mısır-Katar arabulucuğunda sunulan ateşkes anlaşma metnine Filistinli Direniş güçleriyle istişare yaparak karşı öneri sundu. Hamas tarafından sunulan ateşkes önerisi üç aşamadan oluşuyor; esirlerin serbest bırakılması, siyonist güçlerin belli bölgelerden geri çekilmesi, Gazze'nin yeniden inşası, halkın su-gıda gibi insani temel yardımlara ulaşmasının sağlanması.

Siyonist İsrail'in Gazze'ye dönük soykırım saldırıları sürerken çeşitli ülkelerin arabuluculuğunda ateşkes sağlanması için taraflar arası görüşmeler sürüyor.

Geçen hafta Mısır ve Katar arabulucuğuluyla iletilen teklife ilişkin HAMAS, Filistinli direniş gruplarıyla yapılan istişareden sonra karşı yanıtı ilettiklerini açıklamıştı. HAMAS, "Söz konusu teklifi, tam ve kapsamlı bir ateşkesi garantileyecek, halkımıza karşı saldırıları bitirecek, Gazze Şeridi'ne yönelik ablukayı kaldırarak yeniden imarı garantileyecek ve esir takası sürecini tamamlayacak şekilde olumlu karşıladık" demişti.

Hamas'ın arabulucular vasıtasıyla taslak metne yanıt olarak sunduğu karşı önerisinin her biri 45 gün sürecek üç aşamadan oluştuğu belirtildi. Buna göre, ilk 45 günlük aşamada; İsrail hapishanelerinde Filistinli kadın ve çocukların serbest bırakılması karşılığında tüm İsrailli kadın rehineler, 19 yaşın altındaki erkekler, yaşlılar ve hastalar serbest bırakılacak. Ayrıca İsrail bu aşamada askerlerini nüfusun yoğun olduğu bölgelerden çekecek.

İkinci aşamanın uygulanmasına, taraflar "karşılıklı askeri operasyonları sona erdirmek ve tam bir sükûnete dönmek için gereken şartlar üzerinde dolaylı görüşmeler" sonuçlanıncaya kadar başlanmayacak. Yine ikinci aşamada, kalan erkek rehinelerin serbest bırakılmasını ve "İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin tüm bölgelerinin sınırları dışına çekilmesini" içerecek.

Üçüncü aşamada cenazeler ve onlara ait parçalar takas edilecek. Ateşkes sürecinde aynı zamanda Gazze'de açlık ve temel ihtiyaç maddelerinde ciddi kıtlıkla karşı karşıya olan halka gıda ve diğer yardımların akışını da arttıracak.