20 Mayıs 2024 Pazartesi

Halk Şengal'e girmek isteyen KDP güçlerine izin vermiyor

KDP güçleri, seçim sürecini bahane ederek Şengal'e geçmeye çalıştı. Şengal Özerk Yönetimi'nin çağrısıyla sokaklara çıkan Şengal halkı, kendilerini DAİŞ saldırısıyla yüz yüze bırakarak kaçan KDP askeri güçlerinin kente girmesini engelledi. Halk, yollarda barikat kurdu.

Güney Kürdistan yönetimini elinde bulunduran KDP, önümüzdeki hafta yapılacak seçim sürecini bahane ederek Şengal bölgesine asker yerleştirme girişiminde bulundu.

Şengal Özerk Yönetimi, dün konuyla ilgili açıklama yapmış ve KDP'nin bu kararının provokasyon olduğunu dile getirmişti.

Rojnews'in haberine göre; KDP güçler ve Irak ordusuna bağlı askerler sabah saatlerinde harekete geçti. Şengal halkı, Özerk Yönetimi'nin çağrısıyla sokaklara çıktı, Şengal bölgesinde olağanüstü bir durum yaşandığı öğrenildi.

KDP ve Irak Ordusu'nun Güney Kürdistan'a bağlı kentlerden Şengal'e giden yollara asker konuşlandırdığı belirtiliyor.

Şengal halkı, KDP ve Irak Ordusuna ait askeri araçların geçişlerini durdurmak için yollara barikatlar oluşturdu. Halk asayiş kontrol noktalarında, halk meclislerinde ve ana caddelerde direnişlerini sürdürüyor.

ÖZERK YÖNETİM: KDP GÜÇLERİNİ KABUL ETMEYECEĞİZ
Şengal Özerk Yönetimi, dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamada KDP'nin Şengal'e gelmesini asla kabul etmeyeceklerini belirtmişti. Açıklamada şöyle denilmişti:

"Bu seçimde KDP adaylarının genelde ve Şengal'de kazanamayacağı ortaya çıktı ve görünüşe göre partileri içinde ciddi sorunlar var. Bu yenilgiyi savaşla, çatışmalarla, provokasyonlarla gizlemek, örtmek istiyor. KDP silahlı güçlerinin Şengal'e girmelerini kabul etmeyeceğimizi kamuoyuna duyuruyoruz. Onlara karşı büyük bir direniş göstereceğiz, halkımızın iradesini çiğnetmeyeceğiz. Halkımıza hangi saldırının geleceğini bilmek lazım, meşru müdafaa hakkımızı kullanacağız. Şengal'in işgalini kabul etmiyoruz. Fermana sebep olanları kabul etmemiz mümkün değil. Şengal'de kargaşa, huzursuzluk çıkması halinde sorumlusu KDP olacağını açık bir şekilde belirtiyoruz. Irak'ı da sorumluluğunu üstlenmeye, Êzidî halkına yönelik provokasyon ve zulme izin vermemeye çağırıyoruz."