18 Mayıs 2024 Cumartesi

Halk Efrîn'in işgaline karşı alanlara çıktı

Kobanê ve Qamişlo'da halklar Efrîn işgalinin yıldönümü için yürüdü. Yapılan konuşmalarda işgalciliğe ve saldırılara karşı direnişi büyütme, işgal edilen toprakları özgürleştirme çağrısı yapıldı.

Korniş mahallesinde bulunan Deham Eczanesi önünde bir araya gelen halk Birleşmiş Milletler binasına doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında sık sık "Yaşasın Efrîn direnişimiz" sloganları atıldı.

Birleşmiş Milletler binası önünde Demokratik Birlik Partisi adına Fehruşa Qamişlo konuşma yaptı. Efrîn'in işgalini hiçbir şekilde kabul etmediklerini ve etmeyeceklerini belirten Fehruşa Qamişlo "DAİŞ ve Türk Devleti lideri Erdoğan Efrîn ve onun kahraman halkı üzerinde kirli bir siyaset yürütüyor. Bu kahraman halk ve onun yiğit savaşçıları NATO'nun ikinci büyük ordusuna, her türlü askeri tekniğe sahip bir işgalci güce karşı tam 58 gün tarihi bir direniş yürüttü" dedi.

Efrîn halklarının güçlü yurtsever bilincine dikkat çeken Fehruşa Qamişlo şunları belirtti, "Efrîn halkı, toprağına, zeytinine ve devrimine birlik ve beraberlik içinde sahip çıkan bir halk. Bu nedenle faşist ve işgalci Türk Devleti ilk hedef olarak gördü."

İşgalci Türk devleti ve çetelerinin Kürt halkını hedef almaya devam ettiğini vurgulayan Fehruşa Qamişlo, "İşgalciler, 'Kobane, Qamışlo ve Derik hedefimdir" diyorlar. Türk devletinin bu ölüm fermanları biz Rojava- Kuzey ve Doğu Suriye halklarını yenmeye yetmez" ifadelerini kullandı.

Eylem sloganlarla sona erdi.

KOBANÊ 
Kobanê kentinde ise halk Şehit Agit Meydanında toplanarak Özgür Kadın Meydanına yürüyüş gerçekleştirdi.

Yürüyüşün sonunda açıklama yapan Firyaz Berkel, "İnsanların iradelerini kırmayacaklarını biliyorlardı, bu yüzden işgal ettiler, halkı göçe zorunlu bıraktılar ve topraklarını yaktılar" dedi.

Ardından Kobanê Üniversitesi Rektör Yardımcısı Muhammed Raşid de Efrîn işgalinin dünya için utanç olduğunu belirtti. Reşid, Türk devletinin Efrîn'e yönelik saldırısına karşı dünyanın ve Şam hükümetinin sessiz kaldığını hatırlattı.