17 Mayıs 2024 Cuma

Halepçe'nin yıldönümünde Öcalan için çağrı yapıldı

Rojava halkı, Halepçe katliamının yıldönümünde yaptıkları eylemlerde katledilenleri anarken, PKK lideri Öcalan'ın sağlık durumuna ilişkin haberlere dikkat çekti, haber alınıncaya dek alanları terk etmeyeceklerini vurguladı.

Kuzey ve Doğu Suriye halkları, 16 Mart 1988 tarihinde Saddam diktatörlüğü tarafından kimyasal silahlarla gerçekleştirilen katliamda hayatını kaybedenler için anmalar düzenledi. Rojava halkı, yaptıkları eylemlerde son günlerde PKK lideri Abdullah Öcalan'ın sağlık durumuna ilişkin çıkan haberlere ilişkin endişelerini de dile getirdi, hızla bilgi alınması için avukatların İmralı'ya gidişine izin verilmesi çağrısı yaptı.

Kuzey ve Doğu Suriye'nin çok sayıda kentinde binlerce kişinin katılımıyla eylemler yapıldı.

MİNBİC
Minbic Meclisi'nin çağrısıyla yapılan açıklamada da Halepçe'de katledilenler anılırken, PKK lideri Öcalan'ın sağlık durumuna ilişkin sosyal medyadaki haberler nedeniyle açıklama yapılması istendi.

Avukat İbrahim Himêdi yaptığı açıklamada, uluslararası hukuk kurumlarına çağrıda bulundu. İmralı Hapishanesi'nde devam eden tecrit uygulamasının son bulması gerektiğini dile getiren Himêdi, Öcalan'ın sağlık durumu hakkında net ve inandırıcı bilgiler almak istediklerini söyledi.

RAKKA
Rakka'nın doğusunda yer alan köylerden Cidêdat Beldesi'ne gelen bölge halkı, Halk Meclisi önünde eylem yaptı. Öcalan'ın sağlık durumuna ilişkin açıklama yapılmasını isteyen halkın yürüyüşü belde meydanında mitinge dönüştü.

Keramê Meclisi Eşbaşkanı İbrahim Ebas yaptığı açıklamada, "Türk devleti Garê'de yenilgiye uğradıktan sonra Kürt halkına yeni bir özel savaş konseptiyle saldırmaya başladı. Kürt halkının moralini bozmaya odaklanan Türk devleti, Önder Öcalan'a ilişkin bazı iddialar ortaya attı" dedi.

Rakka'nın kuzey köylerinde yaşayan halk da Hikumiye beldesinde yürüyüş gerçekleştirdi.

TİRBESPİYÊ
Şehit Aileleri Meclisi, Siyahi Salonu'nda Mart ayı şehitleri için anma töreni düzenledi. Yüzlerce kişinin katıldığı anmada konuşan PYD Eşbaşkanı Enwer Muslim, "Baas rejimi eliyle gerçekleştirilen Halepçe katliamı, bugün AKP eliyle tekrar edilmek isteniyor" dedi.

QAMİŞLO
Şehit Aileleri Meclisi üyeleri, kentin çok sayıda merkezinde anma etkinlikleri düzenledi. Ş. Delil Saroxan Şehitliği'nde düzenlenen anmaya çok sayıda kişi katıldı. Saygı duruşu ile başlayan törende konuşan Cizre Şehit Aileleri Meclisi Eşbaşkanı Hesen Ubeyd, Kürt halkının sömürgeciliğe karşı mücadelesine dikkat çekti, şehitlerin yolunu takip etmenin herkesin sorumluluğu olduğunu ifade etti.

Devrimci Gençlik Hareketi üyeleri de Öcalan'dan haber alınması talebiyle alanlardaydı. Gençler, BM temsilciliği önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

HESEKÊ
Sinalko kavşağında toplanan binlerce kişi İtfaiye kavşağına kadar yürüdü. Yapılan açıklamada PKK lideri Öcalan'ın sağlığı hakkında net bir bilgi alıncaya kadar eylemlerin süreceği kaydedildi.

Halepçe katliamı ve İmralı'da devam eden tecrit işkencesini lanetleyen sloganlar atılan eylemde, Hesekê kent yönetimi adına konuşma yapıldı. Halepçe katliamının 33'üncü yıl dönümü olduğu hatırlatıldı, katliamda yaşamını yitirenler anıldı.

DIRBÊSIYÊ
İlçenin girişinde toplanan yüzlerce kişi, Halepçe için anma gerçekleştirdi. Öcalan resimleri taşıyan kitle yürüyüş yaptı. Kent esnafı da Öcalan'ın durumuna dikkat çekmek amacıyla kepenk kapatma eylemi yaptı.

Şehitler Meydanında konuşan Şehit Aileleri Meclisi Eşbaşkanı Salim El Salim Halepçe katliamının yıldönümüne dikkat çekti, "Bütün dünya Baas rejiminin katliamlarına gözlerini kapattı. Kimyasal silahlarla beş binden fazla insan katledildi" dedi.

TIL TEMIR
Til Temir'de yüzlerce kişi Şehit Aileleri Meclisi önünde toplandı. Eylemde açıklama yapan Ridewan Xelef, "AKP rejimi her yolla onun sesini kısmaya çalışıyor. Faşistler Önder Öcalan'a karşı her türlü kirli yöntemi uygulasa da yenilmekten kurtulamayacaktır" dedi.

ŞEDADÊ
Şedadê Meclisi'nin çağrısıyla yapılan eylemde konuşan Kongreya Star üyesi Menar El-Ilewi "Başta BM olmak üzere uluslararası kurumlar Türk devletinin bu suçunu durdurmalıdır. Her tutuklunun aile ve avukatlarıyla görüşme hakkı var. Bu çerçevede Türk devleti de insan haklarını yerine getirmek zorundadır" dedi.