19 Mayıs 2024 Pazar

Halepçe şehitleri Rojava'da anıldı

Kuzey ve Doğu Suriye halkları Halepçe katliamında şehit düşenleri andı. Süleymaniye ve Halepçe'de anma etkinlikleri gerçekleştirildi.

Kuzey ve Doğu Suriye halkları, Saddam Hüseyin rejimi tarafından 1988 yılında Halepçe'de şehit edilen 5 bin Kürt için saygı duruşunda bulundu.

Kobanê Kantonu'ndaki yüzlerce kişi ve kurum yöneticileri saygı duruşunda bulunurken, Qamişlo ve Hesekê kantonlarında eylemler yapıldı, dükkanların kepenkler indirildi ve trafik durdu.

Halep'in Şêxmeqsûd ve Eşrefiye mahalleleri, Suriye Devrimci Gençlik Hareketi merkezi ve Şehit Doktor Şahid Komünü önünde de saygı duruşu yapıldı.

Tebqa'daki sivil yönetim binası önünde bir araya gelen Tebqa Sivil Yönetim üyeleri, Şehit aileleri ve sivil komite üyeleri ile partileri saygı duruşunda bulunda.

Saygı duruşunun ardından Tebqa Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Mezlûm Omer açıklama yaptı. Her yerde sivillere karşı katliamlar yapıldığını hatırlatan Omer, "Bugün Halepçe katliamının 34'üncü yıldönümü. Bu katliam gibi her yerde sivillere karşı katliamlar yapılıyor ve bunlar savaş suçu kapsamına giriyor. İktidarlar, özgürlük ve onur mücadelesi veren azınlıklara karşı acı ve ıstırapla soykırım savaşı yürütüyor. Kürtlere karşı işlenen bu soykırımı lanetliyoruz. İnsanlık onuru ve özgürlüğüne sahip çıkacağımızı bütün dünyaya bir kez daha tekrarlıyoruz. Demokratik ulus projesini bütün dünyada hayata geçirene kadar mücadele edeceğiz" dedi.