19 Mayıs 2024 Pazar

Halepçe katliamında yaşamını yitirenler anıldı

Halepçe katliamının yıldönümüne ilişkin Süleymaniye ve Halepçe'de anma etkinlikleri gerçekleştirildi.

Saddam diktatörlüğü tarafından 16 Mart 1988 tarihinde gerçekleştirilen Halepçe Katliamının 34. yılı dolayısıyla anmalar düzenlendi.

Kürdistan Örgütleri İttifakı Ağı, Halepçe'de katledilenler anısına Azadi Parkı'nda anma yaptı. Anmada konuşan Aras Xelil, Irak hükümetini Halepçe'de yaşanan kimyasal saldırısı nedeniyle Kürt halkından özür dilemeye ve katliamda zarar görenlere tazminat ödemeye çağırdı.

Xelil, Halepçe'de yaşanan katliamın tekrar yaşanmaması için Irak hükümetini, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne üye olmaya çağırdı. Xelil şunları belirtti: "Son 17 yıldır, Halepçe kimyasal saldırısının yıldönümünde bu talebimizi tekrarlıyoruz. Talebimiz zamanında yerine getirilseydi, Kürdistan Bölgesi'nde Şengal, Mexmur ve Xurmatu gibi birçok bölge ve kentte başka suçlar işlenmeyecekti."

Halepçe'de ise Kürdistan Yurtsever Gençlik Hareketi ve Mücadeleci Genç Kadın Hareketi, katledilenleri andı. Gençler, Halepçe'de katledilenler için mum yaktı. Anmada konuşan Rêbwar Bawe, "Bu etkinliği şehitlere sahip çıkmak için yaptık. Halepçe halkı olarak halkımız için gerekeni yapmaya hazırız" dedi.