5 Mayıs 2024 Pazar

Haiti'de Moïse'nin görevden ayrılması talebiyle eylemler sürüyor

Haiti'de devlet başkanı Jovenel Moïse'nin görevden ayrılması talebiyle eylemler devam ediyor.

Haiti'nin başkent Port-au-Prince'de dün on binlerce kişinin katıldığı büyük bir miting düzenlendi. Devlet başkanı Jovenel Moïse'nin örevden ayrılması talebiyle düzenlenen eylemde "Kahrolsun diktatörlük" sloganı atıldı, Moise'ye destek veren ABD protesto edildi.

Eylem sırasında bir çok noktada polis ve eylemciler arasında çatışma yaşandı. Eylemciler polisin gaz ve plastik mermi ile saldırılarına yollara kurdukları barikatlar ve taşlarla karşılık verdi. Çatışmalarda çok sayıda kişi yaralanırken, en az bir eylemci hayatını kaybetti.

Eylemler geçen hafta muhalefetin Joseph Mecene Jean-Louis'i geçiş dönemi başkanı olarak kabul etmelerinin ardından başlamış, 23 kişi Moïse'ye suikat düzenlemeye ve darbe yapmaya çalışmak suçlamalarıyla tutuklanmıştı. Muhalefet, Moise'nin beş yıllık görev süresinin seçim konseyi tarafından iptal edilen 2015 seçimlerinden sonra 7 Şubat'ta sona erdiğini söylüyor ve görevden ayrılması gerektiğini savunuyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price ise geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, ABD'nin Haiti'yi parlamentonun faaliyetlerine devam edebilmesi için özgür ve adil seçimler düzenlemeye çağırdığını ve yeni bir başkanın Moise'nin 2022 Şubat'ında görev süresi sona erdiğinde göreve gelebileceğini vurgulamıştı.