29 Mart 2024 Cuma

Hafter, Türkiye ve bağlı çetelerini Libya'dan çıkarma sözü verdi

Libya Ulusal Ordusu Komutanı Halife Hafter, Türkiye ve ona bağlı çetelerini Libya'dan çıkaracaklarını söyledi. Hafter, "Libya halkı 300 yıldır işgalci Türk devletinden ölüm, savaş ve fetva dışında bir şey görmedi" dedi.

Tarık Bin Ziyad Tugayı'na yaptığı ziyarette konuşan Libya Ulusal Ordusu (LUO) Komutanı Halife Hafter, Türkiye ve desteklediği çetelerine karşı duracaklarını ve onları Libya topraklarından çıkaracaklarını söyledi.

Hafter, "Sömürgeciliği kabul etmiyoruz. Türk devleti 300 yıl boyunca Libya'da kaldı, bu süre içerisinde yalnızca savaş vardı. Libya halkı sömürgeciliğe ve işgalciliğe karşı çıkacak ve onları bu topraklardan çıkaracak. Başlıca hedefimiz onları çıkarmaktır" dedi.

Libya'ya gelen çetelerin eğitim aldıklarını ve fonlara bağlandıklarını  belirten Hafter, "Çetelerin aileleri yok. Bu nedenle onlara yalnızca 'çete' ismi yakışıyor" ifadelerini kullandı.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne (SOHR) göre Türkiye'nin Libya'ya gönderdiği çete sayısı 17 bine ulaştı. Çetelerin 350'sinin ise çocuk olduğu belirtildi.

Türkiye Libya'ya çete göndermek için eğitim vermeye devam ediyor. Türkiye'nin farklı birçok ülkeden getirdiği çete sayısı 10 bin sınırında. Bunların 2 bin 500'ü Tunus'tan getirilen, Türkiye ve MİT'in desteği ile Libya'ya gönderilen çeteler.