18 Mayıs 2024 Cumartesi

Güney Afrikalı liman işçileri de İsrail gemisine yükleme yapmadı

İtalya'da Livorno limanı işçilerinin İsrail gemisini yüklemeyi reddetmesinin ardından Güney Afrika Cumhuriyeti'nde de Durban Limanı'nda işçiler, İsrail gemilerini boşaltmayı boykot kararı aldı.

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Hint Okyanusu'na açılan kapısı Durban Limanı'nda işçiler, İsrail'in Doğu Kudüs ve Gazze'de Filistinlilere yönelik saldırılarını protesto etmek için İsrail gemilerinin yüklerini boşaltmayı reddetti.

Güney Afrika Taşımacılık İşçileri Sendikası'ndan (SATAWU) yapılan açıklamada, İsrail gemilerine yönelik boykot kararının, Genel Filistin Sendikaları Federasyonu'nun (PGFTU), İsrail gemilerinin ve mallarının limanlardan ve havalimanlarından boşaltılmasının boykot edilmesi çağrısının ardından alındığı belirtildi.

Açıklamada, limana demirleyen İsrailli Zim firmasına ait Zim Shangai isimli geminin yükünün boşaltılmasının işçiler tarafından boykot edilmesinin İsrailli firmaya karşı küresel çapta gerçekleştirilen eylemlerin bir parçası olduğu kaydedildi. İşçiler ayrıca Filistin halkıyla dayanışma adına Durban kentinde bir araya gelerek eylem yaptı.

Güney Afrikalı liman işçileri, daha önce 2009 yılında, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etmek için İsrail gemilerinin yükünü boşaltmayı reddetmişti.

Geçtiğimiz hafta İtalya'nın Livorno kentinde de işçiler Zim firmasına ait Asiatic Island isimli gemiye sevkiyat yapmayı, içinde Filistin halkını öldürmek için kullanılabilecek silah ve patlayıcı bulunduğu gerekçesiyle reddetmişlerdi.