8 Mayıs 2024 Çarşamba

Görevden alınan Katalonya Başkanı Torra: Görevime devam edeceğim

İspanya Merkez Seçim Kurulu, Katalonya Başkanı Quim Torra'nın görevden alınmasına karar verdi. Torra, "Bana bu yetkiyi Katalanlar ve Katalonya Parlamentosu verdi ve sadece onlar geri alabilir" dedi.

İspanya Merkez Seçim Kurulu, "devlet kurumlarına itaatsizlik" idiasıyla 1,5 yıl kamu görevinden men cezası alan Katalonya Başkanı Quim Torra'nın hemen görevden alınması yönünde karar aldı. Torra ise "Milletvekili olmaya ve Katalonya Başkanı olarak görev yapmaya devam edeceğim. Bana bu yetkiyi Katalanlar ve Katalonya Parlamentosu verdi ve sadece onlar geri alabilir" dedi.

İspanya Merkez Seçim Kurulu, Katalonya Adalet Yüksek Mahkemesince (TSJC) Katalonya Özerk Hükümet Başkanı Quim Torra'ya verilen 1,5 yıl kamu görevinden men cezasının hemen yürürlüğe girmesi kararını aldı. Torra'nın aldığı cezaya karşı üst mahkemeye yaptığı itirazın sonucu beklenmedi. Yapılan açıklamada, Torra'ya ceza verilmesine gerekçe olarak gösterilen "İspanya devletinin kurumlarına itaatsizlik" suçunun, milletvekilli olarak tüm yetkilerini elinden almak için yeterli bir gerekçe olduğu savunuldu.

Kurul, Torra'nın 21 Aralık 2017'de Katalonya'da yapılan yerel parlamento seçimlerinde elde ettiği milletvekili haklarının ve Katalonya Özerk Hükümet Başkanlığı görevinin resmi tebligatın ulaşmasıyla sona ereceğini açıkladı.

TORRA: BU KARAR KATALAN SEÇMENLERE BİR SALDIRIDIR
Quim Torra, Merkez Seçim Kurulu'nun hakkında verdiği hemen görevden alınmasıyla ilgili kararı tanımadığını açıkladı.

Torra, Merkez Seçim Kurulunun kararından birkaç saat sonra Katalonya Özerk Hükümetinin Bakanlar Kurulunu olağanüstü topladı.

Kısa süren toplantının ardından Barcelona'daki başkanlık binasında açıklama yapan Torra, "Milletvekili olmaya ve Katalonya Başkanı olarak görev yapmaya devam edeceğim. Bana bu yetkiyi Katalanlar ve Katalonya Parlamentosu verdi ve sadece onlar geri alabilir" dedi.

Merkez Seçim Kurulunun kararına ilişkin "Katalanların siyasi iradesini bir kez daha değiştirmeye çalışıyorlar. Bu karar seçmenlere bir saldırıdır" değerlendirmesini yapan Torra, Katalonya'daki resmi kurumlara "birlik olma" çağrısı yaptı.

Diğer yandan, Torra'nın talebi üzerine Merkez Seçim Kurulunun kararının kınanması ve Katalonya başkanı olarak kendisine verilen güvenin yinelenmesi için Katalonya Parlamento Başkanı Roger Torrent tarafından yerel parlamento genel kurulu yarın TSİ 19.00'da acil toplantıya çağırıldı.

İSPANYA BAYRAĞI İNDİRİLDİ
Barcelona'daki Katalonya Özerk Hükümeti binasının olduğu meydanda toplanan binlerce Katalan, Torra'ya destek eylemi yaptı.

Meydanda toplanan kitlenin "bağımsızlık" sloganları sonrasında hükümet binasının çatısındaki İspanya bayrağı indirildi.

Yaklaşık 20 dakika sadece Katalonya bayrağı bırakıldıktan sonra İspanya bayrağı tekrar takıldı.

Katalonya yerel parlamentosunun 27 Ekim 2017'de aldığı tek taraflı bağımsızlık kararından sonra bile hükümet binasından indirilmeyen bayrağının bu kez çıkarılması dikkati çekti.

Merkez Seçim Kurulunun kararına tepki olarak ayrıca Torra'nın ceza almasına neden olan "Siyasi tutuklular ve sürgündekiler için özgürlük" yazılı pankart hükümet binasının balkonuna bir kez daha asıldı.