6 Mayıs 2024 Pazartesi

Gik-Der: 1 Mayıs'ta yeni polis yasasına karşı sokakta mücadeleyi yükseltelim

1 Mayıs'ta tüm işçi ve emekçileri sokaklara çağıran Gik-Der, "Britanya'da yaşayan göçmen işçiler, emekçiler, küçük esnaflar, kadınlar ve gençler olarak 1 Mayıs'ta sokakta olacağız, kapsamlı saldırı dalgasına karşı mücadeleyi yükselteceğiz" dedi.

Britanya'da faaliyetlerini sürdüren Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu'na (AvEG-Kon) bağlı Göçmen İşçiler Kültür Derneği (Gik-Der), yaptığı yazılı açıklamada 1 Mayıs'ta tüm işçi ve emekçileri sokaklara çağırdı.

"1 Mayıs'ta yoksullaşmaya ve yeni polis yasasına karşı sokakta mücadeleyi yükseltelim" başlıklı açıklamada, "1 Mayıs; işçi sınıfının zenginlere ve sömürücülere karşı mücadeleyi ve sosyalizmin bayrağının yükselttiği, uluslararası dayanışmayı güçlendirdiği bir kavga günüdür" denildi.

Açıklamada, "Egemenler, işçi sınıfının çalışma koşullarını ağırlaştırıyor, pandemiyle ağırlaşan ekonomik krizin yükünü emekçilerin sırtına yüklüyorlar. İşsizlik alabildiğince artıyor. Tekeller zenginleşirken küçük esnaf yoksulluğa itildi, sanatçıların yaşam koşulları zorlaştı. Pandemiyi fırsata çeviren Britanya burjuvazisi ve onun devleti, emekçilerin politik özgürlüklerine yönelik kapsamlı bir saldırı başlattı. Yeni Polis Yasasıyla politik özgürlüklerin, kazanılmış anayasal hak ve özgürlüklerin en belirleyicisi olan toplanma-gösteri hakkı ciddi boyutlarda sınırlandırılmak isteniyor" diye belirtildi.

Ücret eşitsizliğinin boyutları, ev içindeki emek sömürüsünün katmerleşmesi ve işyerinde-yaşamda cinsel şiddetin boyutları emekçi kadınların çifte sömürüsünü daha ağırlaştırdığına dikkat çekilen açıklamada, "Okulların kapanması ve dijital eğitimle yoksul ve göçmen çocukların olanaksızlıkları sosyal adaletsiziği ve eşitsizliklerini derineştiriken, yoksulluktan en fazla etkilenen ve açlık çeken çocuklar oldu. Biz göçmen işçiler, emekçiler ve kadınlar artan ırkçılık ve sosyal eşitsizlikten en fazla etkilendik. Britanya'da yaşayan göçmen işçiler, emekçiler, küçük esnaflar, kadınlar ve gençler olarak 1 Mayıs'ta sokakta olacağız, kapsamlı saldırı dalgasına karşı mücadeleyi yükselteceğiz" ifaderi kullanıldı.

Gik-Der, "Bütün göçmen ve yerli işçileri ve emekçileri 1 Mayıs'ta artan yoksulluk, sosyal eşitsizlik eşitsizliğe ve politik özgürlüklerimize yönelik saldırılara karşı sokaklarda ve meydanlarda buluşmaya çağırıyoruz" denildi.