17 Mayıs 2024 Cuma

Gazze'deki patlamada 9'u çocuk 20 kişi yaşamını yitirdi

Gazze'deki sağlık yetkilileri, bölgedeki patlamada 9'u çocuk 20 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. İsrail, Hamas'ın Mescid-i Aksa'da yaşananlar nedeniyle gerçekleştirdiği roket saldırılarına misilleme yaptığını bildirmişti.

Gazze'deki sağlık yetkilileri, bölgenin kuzeyindeki Beyt Hanun kentinde bir patlama yaşandığını duyurdu. Associated Press'in haberine göre, Filistinli yetkililer, Gazze'deki patlamada 9'u çocuk, 20 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

İsrail ordusu, Hamas'ın roket saldırılarına misilleme olarak Gazze'deki "askeri hedefleri" vurduğunu, sekiz militanın saldırılarda öldürüldüğünü açıklamıştı. AFP'ye konuşan Hamas kaynakları, İsrail'in gerçekleştirdiği hava saldırısında bir Hamas komutanının öldürüldüğünü doğruladı.

Gazze'deki Hamas militanları, İsrail polisinin Mescid-i Aksa'daki Filistinlilere saldırısı nedeniyle İsrail'e yönelik roket saldırıları düzenlemişti. İsrail ordusu, Kudüs'te sirenlerin çalmasına neden olan saldırılarda yedi roketin fırlatıldığını duyurdu. Ordu, roketlerden ikisinin hava savunma sistemi "Demir Kubbe" tarafından imha edildiğini, üçününse boş arazilere düştüğünü bildirdi. Diğer roketlerin akıbetı bilinmiyor.

HAMAS'TAN AÇIKLAMA
Hamas'ın askeri kanadının sözcüsü Ebu Ubeyde, Gazze'den fırlatılan roketleri, İsrail'in Kudüs'teki "suçlarına ve saldırganlığına" bir cevap olarak nitelendirdi. "Bu, düşmanın iyi anlaması gereken bir mesaj" ifadesini kullanan Ubeyde, İsrail'in Mescid-i Aksa'yı yeniden işgal etmesi ya da Doğu Kudüs'teki Şeyh Cerrah mahallesindeki Filistinli ailelerin tahliye edilmesi hâlinde yeni saldırılar düzenleyeceklerini belirtmişti.

Hamas, Mescid-i Aksa'daki tüm polisleri ve bölgedeki Yahudi yerleşimcileri geri çekmesi için İsrail'e TSİ 18'e kadar süre tanımıştı. Hamas, son çatışmalarda gözaltına alınan tüm Filistinlilerin de serbest bırakılmasını talep etmişti.

YÜZLERCE YARALI
Mescid-i Aksa ve çevresinde İsrail polisi Filistinliler arasındaki çatışmalar bugün de devam etmişti.

İsrail polisi göz yaşartırıcı gaz, ses bombası ve plastik mermi kullandı, Filistinliler ise taşlarla karşılık verdi.

Filistin Kızılayı, 305 kişinin yaralandığını, bu kişilerden yedisinin durumunun ciddi olduğunu bildirdi.