18 Haziran 2024 Salı

Fransa'da sol partiler 'halk cephesi'nde birleşti

Fransa'da Avrupa Parlamentosu seçimlerinde ortaya çıkan sonuçlar sonrası Fransa'nın erken seçime gitmesi üzerine sol partiler "Halk Cephesi"ni kurdu.

Fransa'da Avrupa Parlamentosu seçimlerinde ırkçı faşist hareketin rekor oyla birinci çıkması ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un parlamentoyu feshetmesi sonrası sol partiler, aşırı sağı engellemek için "Halk Cephesi"ni kurdu.

Liderliğini Jean-Luc Mélenchon'un yaptığı Boyun Eğmeyen Fransa hareketi (LFI), Sosyalist Parti, Yeşiller ve Fransa Komünist Partisi (PCF), ilk ve ikinci turları 30 Haziran ve 7 Temmuz'da yapılacak seçimler için yeni bir birlik oluşturdu. Yapılan ortak açıklamada, her seçim bölgesinde ortak aday belirleme kararı alındığı vurgulandı.

Açıklamada, hedefin Emmanuel Macron'a alternatif bir program oluşturmak ve aşırı sağın ırkçı projesiyle mücadele etmek olduğu belirtildi.

SENDİKALAR CEPHESİNDEN DESTEK
CFDT, CGT, UNSA, FSU ve Solidaires konfederasyonları ise bu hafta sonu geniş çapta eylem çağrısı yaparak, işçilerin çıkarlarını savunmak adına eylemlere geniş katılımın önemine dikkat çekti.

ANTİFAŞİST EYLEMLER DEVAM EDİYOR
Sonuçlar sonrası başkent Paris başta olmak üzere pek çok kente sokağa inen çok sayıda kişi, "Faşizme geçit vermeyeceğiz" dedi.

Paris'te, eylemciler ülkedeki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde sandıktan ırkçı-faşist hareketin galip çıkmasına tepki göstererek Cumhuriyet ve Stalingrad Meydanında eylem yaptı, sokak aralarında yürüyüş gerçekleştirdi. Eylemlere saldıran polis pek çok genci gözaltına aldı.

Eylemlerde, ilk turu 30 Haziran'da düzenlenecek yerel seçimlerde aşırı sağın galip gelmesini engelleme çağrısı yapıldı.