29 Mart 2024 Cuma

Fransa'da öğretmenler: Eleştirel ruha dayalı eğitimden vazgeçmeyeceğiz

Fransa'da öğrencilerine ifade özgürlüğünü öğretirken Hz. Muhammed karikatürlerini göstermesi sonrası sokak ortasında başı kesilerek öldürülen öğretmen için bugün ülke çapında eylemler düzenlenecek.

Fransa'da öğrencilerine ifade özgürlüğüne ilişkin bir ders sırasında Hz. Muhammed karikatürlerini gösterdikten sonra sokak ortasında başı kesilerek katledilen öğretmen için bugün ülke çapında anma törenleri düzenlenecek. Öğretmen sendikalarının temsilcileri, dün Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer ile yaptıkları görüşmenin ardından, 'eleştirel bir ruha dayalı eğitim' tarzından vazgeçmeyeceklerini açıkladı.

Tarih ve coğrafya öğretmeni olan 47 yaşındaki Samuel Paty, derste Muhammed karikatürlerini göstermesi sonrasında 18 yaşında Moskova'da doğmuş bir Çeçen tarafından sokak ortasında başı kesilerek öldürülmüştü. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da olayı, 'tipik bir İslamcı terör saldırısı' olarak nitelemişti.

'İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ HAKKINDA KONUŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
Cinayetin ardından eğitim bakanıyla görüşen sendika temsilcileri ise "Zorlu konuları öğretmeye devam edeceğiz" açıklaması yaptı. Ortaokul öğretmenleri sendikasının başkanı Jean-Remi Girard, "21'inci yüzyılda Fransa'da bir öğretmenin işini yaptığı için başı kesilerek öldürülmesi korkunç. İfade özgürlüğü hakkında konuşmaya devam edeceğiz. Zorlu konuları öğretmeye devam edeceğiz. Öğrencilerimizin eleştirel ruhunu teşvik etmeye ve herkesin aynı fikirde olmama hakkı olduğunu izah etmeye çalışacağız" dedi.  

Fransa'da bugün başta başkent Paris olmak üzere Lyon, Toulouse, Strasbourg, Nantes, Marseille, Lille ve Bordeaux gibi kentlerde öğretmenler tarafından dayanışma gösterileri düzenlenmesi bekleniyor. Paris'teki protestolardan biri, 2015'te aynı karikatürleri yayımlaması sonrası saldırıya uğrayan Charlie Hebdo dergisi için de 1.5 milyon kişinin dayanışma eylemi yaptığı Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenecek.

Eğitim Bakanı Blanquer, eylemler öncesinde yaptığı açıklamada tüm halkı dayanışma göstermeye çağırdı. Fransız Bakan, "Dayanışmamızı ve ulusal birliğimizi göstermemiz çok önemli" dedi.